Papandreou kwaad over 'anti-Griekse' campagne in EU

De Griekse premier Papandreou heeft zijn landgenoten woensdag opgeroepen tot een 'heilige unie' tegen een 'georganiseerde campagne' van de grote Europese mogenheden waarvan zijn land slachtoffer werd tijdens de EU-top in Cannes....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

ATHENE/ANKARA/PARIJS

Ook het voorstel van de Franse president Chirac om de Turkse premier Ciller bij de volgende EU-top, in Madrid, uit te nodigen, is in Athene verkeerd gevallen. De regering in Ankara reageerde gisteren verheugd op het voorstel dat voorziet in een 'speciale status' voor Turkije in de marge van toekomstige topconferenties van de EU.

Tussen Turkije en de EU bestaat sinds 1963 een associatieverdrag en Ankara heeft in 1987 het volledig lidmaatschap aangevraagd. In maart tekenden Turkije en de EU een akkoord over een douane-unie. De ratificatie in het najaar is nog onzeker omdat het Europees Parlement zware kritiek heeft op de naleving van de mensenrechten en het Turkse optreden tegen de Koerden.

De Griekse onderminister van Informatie Chytiris zei dat zijn land een forse concessie had gedaan door het verzet tegen de douane-unie met Turkije op te geven, maar dat Ankara vervolgens geen enkele toenaderingspoging had gedaan. Woensdag echter liet de Turkse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat 'polemieken en beschuldigingen' geen zin hebben en de meningsverschillen tussen beide landen moeten worden opgelost met 'dialoog en verzoening'.

In Cannes reageerde Papandreou uiterst sarcastisch op het voorstel van Chirac en vroeg zijn collega's of Turkije een beloning verdiende voor zijn mensenrechtenpolitiek, de invasie van noord-Cyprus (1974), de dagelijkse dreigementen tegen Griekenland of de recente invasie in noord-Irak. De Griekse premier voegde eraan toe dat hij het verlenen van een 'speciale waarnemerstatus' aan Turkije bij de volgende EU-top met het recht van veto zal blokkeren.

Vooral de opstelling van de Spaanse premier Gonzalez, die het voorstel van Chirac steunde, wekte de woede van Papandreou. Hij verweet hem een neo-liberaal te zijn en niet socialistischer te zijn dan de naam van zijn partij. Spanje neemt per 1 januari het halfjaarlijks roulerend voorzitterschap van de Europese Unie over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden