Update

Papademos wil afschrijvingen zo nodig met wet afdwingen

De Griekse premier Lucas Papademos overweegt banken en andere investeerders met wetgeving te dwingen een deel van hun claims op Griekenland af te schrijven. Dat zei hij in een vandaag gepubliceerd interview met The New York Times.

Lucas Papademos. Beeld ap

Griekenland hervat vandaag de moeizame onderhandelingen met private investeerders over de afschrijving van een deel van de Griekse schuldenlast. Europese leiders hebben de banken, pensioen- en hedgefondsen opgedragen minstens de helft van hun vorderingen te schrappen en hebben die eis tot een voorwaarde gemaakt voor verdere hulp aan Griekenland.

Als de schuldeisers niet volledig meewerken aan het plan, overweegt Papademos hen met wetgeving te dwingen. 'Dat moet worden overwogen, gezien de verwachtingen over de deelname aan het plan', zei hij tegen de Amerikaanse krant. De beslissing hangt af van het percentage investeerders dat meewerkt, stelde hij verder.

Vrijwillig
De onderhandelingen lopen mede zo moeizaam omdat de deelname van investeerders uiteindelijk vrijwillig moet zijn. Europese overheden vrezen een nieuwe financiële crisis, als de afschrijvingen op Griekse obligaties als gedwongen worden beschouwd.

In dat geval treden namelijk de verzekeringen tegen wanbetaling (credit default swaps) in werking, die veel beleggers hebben afgesloten. De enorme bedragen die dan moeten worden uitgekeerd, en de onzekerheid over de precieze hoogte ervan, kunnen mogelijk catastrofale gevolgen hebben voor het internationale financiële systeem.

Na een eventueel akkoord met de particuliere investeerders wacht Griekenland op het nieuwe rapport van het IMF, de ECB en de EU over de Griekse economie. Daaruit moet blijken of Griekenland in aanmerking komt voor een nieuwe uitkering van de beloofde noodsteun.

Blijft die goedkeuring uit, dan dreigt het land in maart alsnog failliet te gaan. 'Ik ben me daarvan bewust', zei Papademos over dat risico. Hij rekent voorlopig echter op goedkeuring voor de nieuwe steun. 'Ik denk dat de feiten uitwijzen dat de Europese partners buitengewone maatregelen hebben genomen om Griekenland te helpen zijn problemen op te lossen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.