PAPA MOZART KIETELT DE OREN

Wat het Nederlands Blazers Ensemble ook van plan is met zijn komende Nieuwjaarsmatinee (de blazers doen vooraf altijd wat geheimzinnig over hun spektakel in het Concertgebouw en op tv), de kans is klein dat Mozart er niet in voorkomt....

Voeg daaraan toe dat er een Mozartjaar begint, dan tekent zich al ietsvan een programma af want zonder Mozart was er geen Nederlands BlazersEnsemble geweest. Het gezelschap werd een halve eeuw geleden op poten gezetdoor de toenmalige Concertgebouwfagottist Thom de Klerk, die het niet konverdragen dat Mozarts weergaloze blazersserenades zo zelden werdenuitgevoerd.

Voor het NBE is het Mozartjaar 2006 eigenlijk al begonnen in september,toen het een concertopname maakte van de grootste van dezeblazersserenades, de drie kwartier durende Gran Partita KV 361. Het NBEnoemt de Gran Partita zijn `lijfstuk` en daar is geen speld tussen tekrijgen. Het legde het in 1969 al eens vast op een Philipsplaat onderleiding van een dirigent die zelf als hoboïst voortkwam uit het ensemble(Edo de Waart), en sindsdien heeft het steeds op de NBE-lessenaars gelegenof in de NBE-achterhoofden gezeten.

Dat er intussen iets is veranderd aan het personeel, de blaascultuur ende Mozartervaring van de groep, is duidelijk. De nieuwe uitvoering ismooier dan al het mooie dat het NBE op Mozartgebied heeft laten horen.Dertien meestermusici vinden elkaar (zonder dirigent) in volmaakteendrachtige visies op de balans, de beweging en de - vaak mysterieuze -spirit.

De Gran Partita hoort tot Mozarts meest frappante proeven van`diepzinnige amusementsmuziek`. Gecomponeerd met de vermoedelijke opdrachteen keizerlijke receptie op te luisteren of wandelende kletskousen tevermaken, hebben de zeven delen een melodisch-harmonische substantie diegemakzuchtige oren kietelt, kritische breinen intrigeert en gevoeligeharten charmeert en choqueert als bij de beste Mozart-opera`s. De betraandeklarinettiste die door een fotocamera werd betrapt zal wel niet voor nietsin het platenboekje terecht zijn gekomen.

Evengoed benieuwd wat de blazers in hun matinee gaan uitspoken metMozart, want 45 minuten pure schoonheid is voor die show vermoedelijkteveel van het goede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden