Pap gemaakt voor scharminkels

Chris Froome drinkt wat tijdens de achtste etappe van de Tour op weg naar de Muur van Bretagne.Beeld afp

In 2012, in olympisch London, zweefde een geheim langs volgers van de grote sport: de Britse loopheld Mo Farrah liep op een speciaal drankje, een superfuel. Het was een Brits product, bedacht door een professor in Oxford, ene Dr. Clarke. Het spul heette ketonen, het was een duur gebrouwen drankje dat vetverlagend werkte, maar de gebruiker meer energie gaf dan bijvoorbeeld glucose.

Sinds gisteren zweeft datzelfde verhaal in de Tour-coulissen. Zelfs als je er half buiten staat, zoals ik, kringelt de licht aangebrande geur van sensatie in je neusgaten.

Niets is bewezen, nergens staat iets vast, maar Het Verhaal van het succes van Chris Froome en zijn makkers van Sky moeten we blijkbaar gaan zoeken in dit toverdrankje.

Over elkaar struikelende artsen en wetenschappers hebben voorzichtig al meningen gegeven en de zaak besproken en wat snapte ik er allemaal van?

Dat je een liter van deze toverdrank kunt aanschaffen voor bijna 3.000 euro. Dat het spul aan het eind van het jaar in de USA commercieel verkrijgbaar zal zijn. Dat er nauwelijks publicaties bestaan over de afkomst, de inhoud en hoe je het kan aanschaffen.

Dit is het eerste schimmige spul van deze Tour, iets duurder en onbekender dan de ordinaire cocaïne van Paolini. Pap gemaakt voor scharminkels.

Mart Smeets

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden