Nieuws

Pantheon als eerste kerk in Rome niet meer gratis toegankelijk voor toeristen

Wie de koepel van het Pantheon in Rome van binnen wil bewonderen, moet daar binnenkort 5 euro voor betalen. Het wereldberoemde monument is de eerste kerk in de Italiaanse hoofdstad waarvoor entreegeld gevraagd zal worden.

Rosa van Gool
Het Pantheon in Rome. Beeld Getty Images
Het Pantheon in Rome.Beeld Getty Images

De Santa Maria ad Martyres-basiliek, beter bekend als het Pantheon, gaat Italië binnenkort geld opleveren. Het ministerie van Cultuur in Rome sloot donderdag een nieuw akkoord over het gebruik van het gebouw, samen met het bestuur van de kerk en de museumsector.

Daarin staat dat toegang tot het Pantheon voortaan 5 euro gaat kosten – voor toeristen. Alle religieuze activiteiten blijven gratis toegankelijk. Ook bezoekers onder de 18 jaar en inwoners van Rome mogen het bijna tweeduizend jaar oude gebouw gratis blijven bezoeken. Tot 25 jaar gaat een kaartje slechts 2 euro kosten.

De befaamde koepel van het Pantheon in Rome.  Beeld AP
De befaamde koepel van het Pantheon in Rome.Beeld AP


Het Pantheon, gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus in de tweede eeuw na Christus, was oorspronkelijk gewijd aan alle Romeinse goden. Sinds de zevende eeuw voltrekt zich onder de beroemde koepel met het ronde gat (‘oculus’) de katholieke mis. De koepel van het Pantheon is de grootste van Rome en was eeuwenlang zelfs de grootste betonnen koepel ter wereld, tot La Défense in Parijs die eer in 1958 overnam. Sindsdien moet het Pantheon zich tevredenstellen met de titel ‘grootste koepel ter wereld van niet-gewapend beton’.

Reserveringssysteem

Dat weerhoudt de toeristen in Rome echter niet van een bezoek: in pre-coronajaar 2019 was het Pantheon zelfs de drukste attractie van de Italiaanse hoofdstad, met meer dan 9 miljoen bezoekers. Sinds de pandemie werkt het monument al met een (gratis) reserveringssysteem, dat tot nu toe alleen in de weekeinden en op feestdagen verplicht was.

Het nieuwe akkoord zal dus een behoorlijk bedrag opleveren, ondanks de lage ticketprijs. Daarvan gaat 70 procent naar het ministerie van Cultuur, de overige 30 procent is voor het bisdom van Rome. ‘Een deel gaat naar de curie en dus naar de armen’, verklaarde cultuurminister Gennaro Sangiuliano tegenover dagblad la Repubblica. ‘Een ander deel gaat naar de gemeente Rome om het plein te verbeteren, en er zal geld gebruikt worden voor onderhoud aan het gebouw zelf.’

Het Pantheon werd in de tweede eeuw na Christus gebouwd.  Beeld AFP
Het Pantheon werd in de tweede eeuw na Christus gebouwd.Beeld AFP

Sangiuliano kondigde kort na zijn aantreden in oktober al direct aan dat hij voorstander is van het verhogen van de toegangsprijzen tot de vele Italiaanse cultuurschatten. In Rome is het tot nu toe – anders dan in Florence en Venetië – ongekend dat men betaalt voor toegang tot een kerk. Maar het Pantheon is een ‘geval apart’, zo verklaarde de aartspriester van de basiliek tegenover Italiaanse media.

Het is niet de eerste keer dat men spreekt over betaalde toegang tot het Pantheon. Eind 2017 besloot de toenmalige minister van Cultuur Dario Franceschini ook al eens dat er betaald moest gaan worden voor toegangskaartjes. Vanwege een voortijdige regeringswissel werd het plan nooit uitgevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden