Pannenkoekenoffensief

Aanleiding was het bericht dat een Amerikaanse fabrikant patent wil aanvragen op de pannenkoek met stroop. Hij ontwikkelde een recept voor fabriekspannenkoeken waarin stroop in luchtbellen zit opgesloten....

Veel lezers van deze rubriek zijn het roerend en woedend met ons eens: pannenkoeken moeten niet uit de fabriek komen, die bak je thuis. Omdat het bakken zelf al een gebeurtenis is. Om chips zeggen ze allang geen dankjewel meer, maar om pannenkoeken willen je kindjes nog wel van je houden.

Uit de brieven en e-mails blijkt dat iedereen ander beslag maakt. Sommige briefschrijvers beweren dat je onnozel bent als je er geen boekweitmeel door doet. En de vuistregel is dan, twee delen tarwebloem op een deel boekweitmeel. Maar, schrijft een lezeres uit Zeeland: 'Voor boekweitmeel moet je tegenwoordig naar de natuurwinkels en daar staat dat meel meteen tussen de kwakzalversmiddeltjes die ze daar ook verkopen. Dan vertrouw je ze niet.'

Een lezer uit Frankrijk stuurt een eigen recept, geïnspireerd op een pannenkoek uit de Auvergne, die bourriol wordt genoemd.

Beslag van twee delen volkorenmeel en een deel boekweitmeel, wat zout en een eetlepel arachideolie. Dan zoveel melk er door geroerd dat het beslag gemakkelijk van een lepel afloopt.

Lezer aan het woord: 'Hiervan bak ik pannenkoeken, die ik laat afkoelen. Daarna leg ik op een helft van een pannenkoek gerookte zalm, garnaaltjes en gekookte mosselen, met daar bovenop een laag jonge Cantal-kaas. Vervolgens vouw ik de pannenkoek dicht. Twee aldus gevulde pannenkoeken gaan op een ingevette bakplaat in de oven op 160 graden. Na een kwartiertje is de kaas gesmolten en kunnen de pannenkoeken opgediend worden.'

Op een heel andere manier voert een lezeres uit Zwolle haar Hans en Grietje vet. Ze klopt een dijk van een beslag uit 120 gram custard, 120 gram tarwebloem, 240 gram mix voor witbrood, 4 of 5 eieren, melk en wat suiker. 'We denken dat er ook nog een snuf zout in moet. Op de gebakken pannenkoeken moet dan een klontje room smelten en daarna kan er suiker op, of stroop of jam.

Haar kinderen, schrijft ze, vinden alleen haar pannenkoeken lekker en alle andere bij andere mensen niet. Dat kennen wij van gehaktballen, en al zo lang; nooit zo lekker als die van moeder. Hele huwelijken geruïneerd later, door die onverbeterlijke gehaktballen van moeder vroeger.

Maar wat zou de lezeres uit Zwolle met custard bedoelen? We denken custardpoeder, maïsmeel voor pudding of vanillevla. Maar de vla zelf wordt ook wel custard genoemd. Nou en dat kan ook, gele vla door het beslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden