Pannekoekjes met bonenpuree

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pannekoekjes met bonenpuree (ontbijt, ongeveer 8 stuks).

Foto Studio V

Bij wijze van vakantie-uitje trakteerde ik mezelf op een dagje Chinese voedingsleer. Niet dat ik u nu ga lastigvallen met de vijf elementen en yin en yang, maar het leek me allicht geschikt om er wat nieuwe ideeën op te doen. Dat klopte, want cursusleider Jutta Koehler onderhield ons vrolijk over het ontbijt, de minst gewaardeerde maaltijd van de dag.

Ontbijt als een keizer, lunch als een burger en dineer als een bedelaar, is ook in China een bekend gezegde. En bij Koehler is het dagelijkse praktijk. Ontbijt je fit, heet haar boek met ontbijtjes voor alle jaargetijden. Warm, want volgens de Chinese voedingsleer moet je je kacheltje 's ochtends goed opstoken. In de zomer is dat misschien niet voor iedereen een prettig vooruitzicht, maar wat is nou lekkerder dan na een nachtje vorst de dag beginnen met een warm bordje soep?

Of met deze pannekoekjes met bonenpuree, die je de avond van tevoren al kunt maken en 's ochtends alleen nog even in de oven hoeft op te warmen. De pannekoekjes kunnen met gewoon meel worden gemaakt, maar ik gebruikte een mengsel van kikkererwtenmeel, rijstemeel, rodelinzenmeel en boekweitmeel.

Pay-Uun Hiu Foto Studio V

Bereiding

Spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Verwarm fenegriek, mosterdzaad en kerrie met twee 2 eetlepels olie in een braadpan. Voeg het sjalotje toe als de olie goed warm is en de specerijen geuren. Laat even fruiten. Doe de santen erbij, giet er beetje bij beetje het water of de bouillon bij en roer tot er een dikke, vloeibare massa ontstaat.

Voeg de bonen toe en laat ze een minuut of 20 op zacht vuur pruttelen. Pureer het bonenmengsel tot een smeuïge, goed smeerbare puree. Voeg indien nodig nog vocht toe. Roer de koriander erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Klop het meel, de melk en het ei tot een glad beslag. Bak in een kleine koekenpan (doorsnee 16 cm) de pannekoekjes. Neem een pannekoekje, smeer er 1 of 2 eetlepels van de bonenpuree op en maak een rolletje. Doe dat met alle pannekoekjes.

U kunt ze meteen opeten, maar ook bewaren en later opwarmen; ca. 10 minuten in een oven van 175 graden.

Pannekoekjes met bonenpuree. Foto Pay-Uun Hiu

Ingrediënten
1 blik cannellinibonen (350 g)
1 theel. fenegriek
1 theel. mosterdzaad
1 theel. kerrie
1 sjalotje, gesnipperd
olie
50 g santen
ca 100-150 ml water of bouillon (warm)
zout, peper
25 g verse koriander, fijngehakt
150 g pannekoekenmeel
1 ei
300 ml melk

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V