Paniek over hormoonpillen bij overgang volgens expert onnodig

Paniek over het gebruik van hormoonpillen in de overgang is onnodig. Dat zegt menopauze-deskundige Jan van der Mooren van het VU Medisch Centrum in Amsterdam....

In het medische tijdschrift The Lancet adviseert de Nijmeegse hoogleraar huisartsgeneeskunde Chris van Weel vandaag hormoontherapieën, in overleg met de huisarts, zo mogelijk te beëindigen. Maar Van der Mooren, coördinator van het VU-project 'De Ouder Wordende Vrouw', vindt dit advies overdreven.

In Nederland is hormoontherapie altijd terughoudend voorgeschreven. Uit onderzoek onder huisartsen blijkt dat van de vrouwen die hormoontherapie krijgen, nog geen 10 procent langer dan één jaar doorgaat, benadrukt Van der Mooren. Het onderzoek van The Lancet, waarbij naar vijf- en tienjarig medicijngebruik werd gekeken, is dus op veel Nederlandse vrouwen niet van toepassing.

'Het is mogelijk dat er nog gynaecologen en huisartsen zijn die niet goed op de hoogte zijn van de nadelen bij langdurig gebruik van hormoontherapie', zegt Van der Mooren. 'In dat geval zou ik patiënten willen adviseren met hun arts de afweging opnieuw te maken. Er zijn altijd vrouwen die zoveel baat hebben bij de medicijnen dat ze, ook goed geïnformeerd over de risico's, niet willen stoppen. Zo'n vrouw bepaalt uiteindelijk zelf waar haar belangen liggen.' In 2002 is combinatietherapie van de hormonen oestrogeen en progestageen, waaraan volgens het onderzoek de meeste risico's kleven, 300 duizend keer verstrekt, aldus de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Vorig jaar werd al een groot internationaal onderzoek naar de positieve en negatieve effecten van hormoontherapie afgebroken vanwege de negatieve bijeffecten. De behandelde vrouwen bleken een iets hogere kans te hebben op borstkanker en hart- en vaatziekten. Dit was voor het College Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) reden de bijsluiter van de combinatietherapie aan te passen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.