Paniek in Tokio: verhoogde radioactiviteit

TOKIO - In Tokio is vandaag verhoogde radioactiviteit in de buitenlucht gemeten. Het stralingsniveau is volgens het gemeentebestuur echter niet schadelijk voor de volksgezondheid. Maar door het draaien van de wind wordt nog meer gelekte radioactiviteit richting de hoofdstad geblazen, die op zo'n 250 kilometer ten zuidwesten van de gehavende kerncentrale ligt. Inwoners beginnen in paniek te raken.

Inwoners van Tokyo kopen een krant met het laatste nieuws over de ontplofte kerncentrales. Beeld epa

In de lucht zijn radioactief jodium en cesium aangetroffen. Volgens een gemeentefunctionaris is vandaag tussen 10 en 11 uur (plaatselijke tijd) een stralingsdosis van 0,809 microsievert gemeten; dat is twintig keer hoger dan gisteren. Bij een medisch onderzoek aan de borst wordt een patiënt al gauw blootgesteld aan een dosis van 20 microsievert. Door natuurlijke achtergrondstraling wordt een mens per jaar geregeld blootgesteld aan 2000 microsievert.

In Saitama, vlakbij Tokio, deelde het gemeentebestuur mee dat het stralingsniveau veertig keer hoger is dan normaal.

Ramen dicht

De Franse overheid heeft Fransen in Tokio geadviseerd binnen te blijven en de ramen gesloten te houden. De Italiaanse ambassade stuurt onderdanen twee keer per dag per e-mail een update van de situatie.

Draaien

De radioactieve wolk waait in de richting van Tokio, maar volgens meteorologen zal die morgen draaien. Op dit moment waait de radioactieve wolk met een snelheid van 7,2 à 10,8 kilometer per uur in zuidwestelijke richting waar Tokio ligt, op een afstand van zo'n 250 kilometer. Woensdag draait de wind eerst richting zuid en vervolgens richting oost, naar de Stille Oceaan, aldus het officiële Japanse meteorologische agentschap.

Paniek
Ondanks de sussende woorden van de gemeente beginnen sommige inwoners de stad Tokio te verlaten. Toeristen breken hun vakanties vervroegd af. Internationale bedrijven sluiten en verplaatsen hun kantooractiviteiten naar Singapore of elders.

Bij achterblijvers is er sprake van paniekaankopen. Een verslaggever van persbureau Reuters nam dinsdag een kijkje in Don Quixote, een warenhuis dat 24 uur per dag open is. Daar waren geen radio's, zaklantaarns, kaarsen, jerrycans en slaapzakken meer te krijgen. Levensmiddelenzaken in Japan meldden eerder al lege schappen.

Tokio vormt met zijn omgeving de grootste stedelijke agglomeratie ter wereld, met 35 miljoen inwoners.

Verslaggevers weg

De NOS heeft besloten zijn twee verslaggevers, een producer en een cameraman weg te halen uit Japan. Aanleiding zijn de dreiging van de kerncentrale en de slechte omstandigheden waaronder ze moesten werken. Dat liet plaatsvervangend hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws vanochtend weten.

Chinacorrespondent Wouter Zwart, die zich sinds afgelopen weekeinde in Japan bevond, vertrok in de nacht van maandag op dinsdag al samen met de cameraman en producer vanaf een luchthaven in het noorden van het land. Verslaggever Joan Veldkamp vliegt dinsdag terug naar China vanuit Tokio.

De hoofdredactie van de NOS nam het besluit gisteren aan het begin van de avond. 'Het was toen nog niet helder hoe het zou gaan met de kerncentrale, maar als je kijkt hoe het er nu is dan is het alleen maar logisch dat we dit besluit hebben genomen', aldus Gelauff. 'Geen enkel verhaal is een collega waard.' Bovendien maakten allerlei praktische zaken het werk lastig. 'Het verkrijgen van benzine, eten en een slaapplek zijn heel erg ingewikkeld.'

De NOS kijkt de situatie een aantal dagen aan. Zodra het kan, keert het team terug. Ook RTL Nieuws heeft de knoop doorgehakt en wil dat verslaggever Jaap van Deurzen met zijn cameraman en producer en Chinacorrespondente Marije Vlaskamp zo snel mogelijk het land verlaten. 'We kunnen de veiligheidsrisico's niet voldoende inschatten', aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. Ook hoofdredacteur Harm Taselaar zegt dat zijn team wordt teruggehaald: 'Ik hoop dat het lukt'. De vluchten vanuit Tokio zitten vandaag namelijk al vol.

RTL Nieuws liet Van Deurzen en zijn ploeg gisteren al via een omweg terugrijden vanuit het door de tsunami getroffen rampgebied naar Tokio. Daar zijn ze dinsdagochtend aangekomen. Ook Vlaskamp, die in de buurt van de kerncentrale was, gaat hierheen.

Volkskrant, NRC

Correspondent Hans Moleman van de Volkskrant blijft vooralsnog in Tokio. Hij heeft wel een auto gehuurd zodat hij snel naar het zuiden kan rijden als de situatie daarom vraagt.

Een woordvoerder van NRC Handelsblad zei vandaag dat
Indonesiëcorrespondent Elske Schouten zich nog in Japan bevindt. 'We hebben vandaag nog geen contact met haar gehad en bekijken de situatie van uur tot uur.' Volgens de zegsman zit Schouten op een veilige plek in het noorden van het land. 'Als ze terug wil, kan dat natuurlijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.