Paniek in China: geef mij zout, nu!

AMSTERDAM - In China is donderdag een run op zout ontstaan, nadat geruchten waren verspreid dat jodiumhoudend zout bescherming biedt tegen radioactieve straling. De crisis in de kerncentrale van Fukushima, ruim 600 kilometer van de dichtstbijzijnde Chinese stad, leidt in China al dagen tot paniek.


Donderdagochtend stonden ellenlange rijen voor de supermarkten van burgers die in paniek zout probeerden te bemachtigen. In veel winkels mochten klanten maximaal 2 of 5 kilo zout per persoon kopen. Tegen de middag was in grote delen van China geen zout meer te krijgen.


Op markten in de provincie Guangdong werden tien keer hogere prijzen voor zout gevraagd dan normaal, meldde de website sina.com. Verkopers op de online verkoopsite Taobao boden jassen en schoenen aan in ruil voor een kilo zout.


De stormloop ontstond nadat woensdag en donderdag sms'jes en e-mails waren rondgestuurd waarin werd beweerd dat jodiumhoudend zout, net als jodiumpillen, bescherming biedt tegen radioactieve straling. De Chinese overheid probeerde de geruchten de hele dag door te weerleggen. Op de Chinese staatsradio en in kranten legden experts uit dat een volwassene 6 kilo zout moet innemen om het effect van een jodiumpil te evenaren.


De autoriteiten waarschuwden dat ze hoge boetes zullen opleggen aan degenen die de geruchten verspreiden of woekerprijzen vragen voor zout. Ze herhaalden voortdurend, zoals ze al dagen doen, dat de radioactieve straling China niet zal bereiken.


Sinds de nucleaire crisis in Japan doen in China allerlei paniekberichten de ronde. Zo werd per sms het gerucht verspreid dat radioactieve wolken uit Japan naar China zweefden, terwijl de wind de andere richting op stond.


Ook in Vietnam was er donderdag onnodige angst. Enkele bedrijven lieten hun werknemers eerder vertrekken omdat er regen was voorspeld. Ze hadden vernomen dat de regen brandwonden of huidkanker zou veroorzaken.


De Chinese regering drong gisteren bij Japan aan op precieze en actuele informatie, zodat de geruchtenstroom makkelijker te bedwingen zou zijn. Daarnaast trok Peking tijdelijk alle vergunningen voor nieuwe kerncentrales in, en kondigde de regering een grootschalige controle van alle bestaande en in aanbouw zijnde reactoren aan.


China wil de komende twee jaar 110 reactoren bouwen, in een poging de afhankelijkheid van steenkool te verminderen. Dat plan wordt nu tijdelijk opgeschort. De ontwikkeling van 27 reactoren die al in aanbouw zijn, wordt niet stilgelegd.


'Als er een ongeluk plaatsvindt, is het erger dan in Japan, omdat veel nieuwe kerncentrales in dichtbevolkt gebied staan', aldus de Chinese energie-expert Yang Fuqiang.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden