Panetta dreigt Iran over atoomwapen

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta heeft woensdag opnieuw gezegd dat Washington 'alle mogelijke middelen zal inzetten' om te voorkomen dat Iran de beschikking krijgt over atoomwapens. Panetta zweeg over een militair ingrijpen. Hij wil eerst het effect zien van de economische sancties die Teheran opgelegd kreeg.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

JERUZALEM - Panetta, op rondreis in het Midden-Oosten, was woensdag in Israël. Staand op een veld nabij de havenplaats Ashkelon, met op de achtergrond een antiraketbatterij, gericht tegen projectielen uit Gaza, zei de bewindsman dat de VS er nog steeds van overtuigd zijn dat Iran gaat inzien dat 'onderhandelingen de beste uitweg vormen in deze crisis'.

Panetta werd geflankeerd door zijn Israëlische collega Ehud Barak. Volgens Barak spelen de machthebbers in Teheran een 'spelletje' met Israël en het Westen. Er bestaat volgens hem 'een buitengewoon kleine kans' dat de Iraanse leiders door de opgelegde economische sancties zullen stoppen met het uitvoeren van hun nucleaire ambities.

Enkele uren later, in het kantoor van premier Netanyahu in Jeruzalem, kreeg Panetta dezelfde boodschap nog eens te horen, nu in versterkte vorm. 'Helaas hebben sancties noch diplomatie een impact gehad op het nucleaire wapenprogramma van Iran.' Zelfs krachtige Amerikaanse verklaringen waarin gesuggereerd wordt dat er mogelijk militair zal worden ingegrepen, sorteren geen effect, aldus Netanyahu. 'Op dit moment is het Iraanse regime van mening dat de internationale gemeenschap niet over de wil beschikt om zijn nucleaire programma te stoppen. Dat moet snel veranderen, want de tijd om dit probleem vreedzaam op te lossen raakt op.'

Het lijkt welhaast een ritueel. De Amerikanen proberen Israël af te houden van eenzijdig militair ingrijpen in Iran, de Israëliërs op hun beurt zeggen dat het 'een kwestie van nu of nooit is'. Nog even, aldus Netanyahu en Barak, en dan is het Iraanse atoomprogramma zo ver gevorderd, zijn de installaties zo diep in de grond verborgen, dat ingrijpen nog maar weinig effect zal sorteren.

Aan de vooravond van het bezoek van Panetta liet Netanyahu zich interviewen door Israëlische televisiezenders. 'Ik zie een regime van ayatollahs dat er op uit is ons te vernietigen. Dat zal ik niet laten gebeuren.' En, met een indirecte verwijzing naar het bezoek van Panetta: 'Bij zaken die te maken hebben met ons naakte bestaan leggen we ons lot niet in handen van anderen, zelfs niet in die van onze beste vrienden.'

Panetta's bezoek en diens uitspraak dat de 'VS de veiligheid van Israël garanderen', moeten ook in het licht worden gezien van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Republikeinse kandidaat Mitt Romney heeft Obama al meermalen beschuldigd van een 'te zachte' aanpak van Teheran.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden