NieuwsBijzonder paneel

Paneeltje uit woning van oude Française brengt op kunstveiling ruim 24 miljoen euro op

Het werk wordt toegeschreven aan de 13de-eeuwse Italiaanse schilder Cimabue, die de leermeester zou zijn geweest van Giotto di Bondone.

Kunsthandelaar Eric Turquin inspecteert het ontdekte schilderij ‘De bespotting van Christus’. Hij stelde vast dat het om een werk moet gaan van de Italiaanse schilder Cimabue.Beeld Reuters

Een werk dat deze zomer was ontdekt in een Franse woning is zondag geveild voor een bedrag van ruim 24 miljoen euro. De bespotting van Christus, een paneel van 25,8 bij 20,3 centimeter dat wordt toegeschreven aan de Italiaanse schilder Cimabue (circa 1240-1302), was voor de veiling geschat op een waarde van 4 tot 6 miljoen euro.

Het schilderij was in juni door de jonge veilingmeester Philomène Wolf van het Franse veilinghuis Actéon aangetroffen in een huis nabij Compiègne, 80 kilometer ten noordoosten van Parijs. De woning behoorde toe aan een bejaarde Française die ging verhuizen. Wolf dacht dat het werk iets bijzonders zou kunnen zijn en riep de hulp in van kunsthandelaar Eric Turquin in Parijs.

Die stelde vast dat het moet gaan om een werk van Cimabue, de roepnaam van de schilder en mozaïekontwerper Cenni di Pepo uit Florence. Hij zou de leraar zijn geweest van de veel beroemdere Giotto di Bondone. Van Cimabue zijn maar tien werken bekend, die zich allemaal in publieke collecties bevinden.

Het paneel heeft volgens Turquin behoord tot een altaarstuk uit circa 1280 waarvan twee andere delen zich bevinden in de Frick Collectie in New York en de National Gallery in Londen. Dat is volgens de kunsthandelaar onder meer af te leiden uit vergelijkbare gaten die wormen in de drie werken hebben gemaakt. Gezien de hoge opbrengst op de veiling wordt aan de toeschrijving aan Cimabue geloof gehecht. De 24.180.000 euro waarop De bespotting van Christus werd afgehamerd (19,5 miljoen euro exclusief provisie), is een veilingrecord voor een werk dat is gemaakt voor 1500.

Turquin was ook betrokken bij de ontdekking van het schilderij Judith en Holofernes, dat  in 2014 op een zolder werd gevonden door een veilingmeester uit Toulouse. Volgens Turquin ging het om een werk van de beroemde Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610), maar veel experts twijfelen daaraan. Het schilderij zou in juni worden geveild voor een geschat bedrag van 100 tot 150 miljoen euro, maar werd kort daarvoor onderhands verkocht voor een niet bekendgemaakt bedrag. Volgens The New York Times is de koper de Amerikaanse miljardair en kunstverzamelaar James Tomilson Hill, de voormalige vicepresident van een grote beleggingsmaatschappij.

Het zondag in Frankrijk geveilde paneel is volgens dezelfde krant gekocht door de kunsthandelaar Fabrizio Moretti uit Londen, ten behoeve van twee verzamelaars. Hij heeft niet bekendgemaakt wie zijn opdrachtgevers zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden