Pandenbaas uitgekocht met eigen geld

De Israëliër Asaf Barazani financiert zelf naar eigen zeggen voor een belangrijk deel de overname van zijn 15 panden op het Amsterdamse Damrak.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

De koper, NV Stadsgoed, een dochter van woningcorporatie Het Oosten, betaalt hem 30 miljoen euro in contanten. Het restant van 70 miljoen wordt gefinancierd met een langlopende lening van Barazani aan Stadsgoed. Jaarlijks ontvangt de zakenman daarover een rente van 8 procent.

‘Daarvan kan ik heel goed leven’, aldus Barazani in een toelichting op de deal, die volgens hem volgende maand zal worden beklonken. ‘De onderhandelingen lopen nog en zijn vertraagd omdat iedereen van de gemeente op vakantie was en de directeur van Stadsgoed nog twee weken weg is.’

Frank Bijdendijk, algemeen directeur van Het Oosten, ontkent stellig dat er sprake is van enige lening van Barazani. ‘We hebben er niet om gevraagd en het lijkt me ook niet verstandig.’ Barazani: ‘Dat hij ontkent, verbaast mij niet. Ik verbaas me nergens meer over in Amsterdam. Als ik zeg dat ik die lening verstrek, dan is dat zo. Dat kunt u zo opschrijven.’

Bijdendijk: ‘Ik laat me niet uit over de koopprijs, maar ik denk dat we de deal gaan doorzetten. Dus zonder lening.’ Barazani: ‘Dan toch wel met die lening van mij, want Stadsgoed kan het nooit betalen.’ Bijdendijk: ‘Het klopt dat Stadsgoed het niet kan betalen. Wij moeten bijspringen. Wij, dat wil zeggen woningcorporatie Stadgenoot, sinds kort de nieuwe naam van Het Oosten. Ik geef toe dat die namen nu wel heel veel op elkaar zijn gaan lijken.’

Stadsgoed is tien jaar geleden door Het Oosten opgericht om ongewenste en dubieuze bestemmingen bij bedrijfs- en winkelpanden tegen te gaan. De ultieme actie in dat kader was vorig jaar de overname voor 25 miljoen euro van alle sekspanden van Charles Geerts op de Wallen. Met de uitkoop van Barazani, volgens het stadsbestuur dringend gewenst voor een grote schoonmaak van het entreegebied van de hoofdstad, is aanzienlijk meer geld gemoeid.

Uit de jaarrekening van Stadsgoed blijkt dat de transactie met Barazani vele malen het financiële vermogen van de vennootschap overtreft. Tegenover een eigen vermogen van 31 miljoen staan ruim 56 miljoen aan lang - en kortlopende schulden.

De gemeente Amsterdam is met twee leningen van 28 miljoen en 16 miljoen euro de voornaamste financier van Stadsgoed. Afgezet tegen de rentevergoeding van 8 procent voor Barazani moet de gemeente het doen met percentages die variëren van 2,95 tot 4,25 procent. Maximaal kan Stadsgoed 50 miljoen bij de gemeente opnemen.

Ofschoon er volgens Frank Bijdendijk dus geen sprake is van een lening spreekt Barazani over ‘een uitstekende deal’. Volgens hem wil Stadsgoed (de gemeente) hem zo graag kwijt dat hij goede condities kon afdwingen. Bovendien, aldus de zakenman eerder deze week, is hij ‘ontzettend moe van dat gezeur met Bibob’, de wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur, waarmee Amsterdam hem achtervolgt.

Ongeacht de verkoop van zijn 15 panden op het Damrak verzekert Barazani - strafrechtelijk is hij officieel van alle blaam gezuiverd - de Bibob-procedures tot de hoogste rechter te zullen uitvechten. Charles Geerts staakte zijn verzet tegen Bibob toen Stadsgoed hem 25 miljoen bood, een bod dat Geerts, zo zei hij destijds, ‘als belegger niet kon afwijzen’.

Asaf Barazani op het Damrak in Amsterdam. (Guus Dubbelman / de Volkskrant) Beeld
Asaf Barazani op het Damrak in Amsterdam. (Guus Dubbelman / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden