Panama wijst herverkiezing president af

De Panamezen hebben zondag met grote meerderheid tegen een tweede ambtstermijn voor president Ernesto Perez Balladares gestemd. Toen maandag tweederde van de stemmen bij het referendum over de mogelijke herverkiezing was geteld, bleek 62,8 procent van de kiezers te hebben tegengestemd....

REUTERS; AP; EFE

Reuters, AP, EFE

PANAMA

De president gaf de nederlaag toe. 'Het volk heeft luid en duidelijk gesproken. Wij hebben ernaar geluisterd en wij accepteren de uitslag', aldus Perez Balladares. Het referendum was nodig omdat de Panamese grondwet herverkiezing van presidenten verbiedt.

De schatrijke Perez Balladares (52), alias 'de Stier', heeft de Panamese staatsschuld gesaneerd, overheidsbedrijven verkocht en het bankwezen hervormd. Zijn liberale economische beleid heeft geleid tot lage inflatie en een daling van de werkloosheid. Voor dit jaar wordt de economische groei op 5 procent begroot. Om dit beleid te kunnen voortzetten, wilden aanhangers van de president een tweede ambtstermijn mogelijk maken.

Tegenstanders wezen op het verleden van de president. Hij maakte in de jaren tachtig deel uit van de kliek rond Panama's sterke man generaal Manuel Noriega, die in een Amerikaanse gevangenis een straf uitzit van veertig jaar voor drugshandel.

De nieuwe president wordt volgend jaar mei gekozen en treedt in september aan. Medestanders van Perez Balladares wezen erop dat zijn herverkiezing de politieke stabiliteit zou garanderen die nodig is als de Verenigde Staten op 31 december 1999 de kanaalzone ontruimen en overdragen aan Panama.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden