Panama voor het eerst naar WK voetbal na winst op Costa Rica

Een pijnlijke constatering: Panama wel naar het WK, Nederland niet. De ploeg uit Centraal-Amerika won dinsdag de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Costa Rica met 2-1. De doelpuntenmakers van Panama, Román Torres en Gabriel Torres, spelen respectievelijk bij de Seattle Sounders en FC Lausanne Sport. Toch iets anders dan de spelers van Bayern München, Manchester United en Liverpool in het Nederlands elftal.

Román Torres viert zijn winnende doelpunt tegen Costa Rica. Foto reuters

Het wordt het WK-debuut van Panama, een land gelegen tussen Colombia en Costa Rica, precies daar waar Midden- en Zuid-Amerika elkaar raken. Een land dat de laatste jaren vooral in het nieuws is gekomen in verband met belastingontduiking. Saillant genoeg worden ook veel topvoetballers ervan beschuldigd hun miljoenen door te sluizen naar het kleine landje uit Midden-Amerika. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, om wat namen te noemen.

Bij de internationals van Panama geen wereldsterren. De belangrijkste sport in de 4 miljoen inwoners tellende natie is honkbal. De beste prestatie van het Panamese elftal van de afgelopen jaren was een derde plek in de Gold Cup in 2015, een toernooi met de sterkste landen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Alleen bondscoach Dely Valdés, bijgenaamd Panagol (een samentrekking van Panama en goal), kende een rijke overzeese voetbalcarrière. De beweeglijke aanvaller speelde bij onder andere Paris Saint-Germain (van 1995 tot 1997) en Málaga (van 2000 tot 2003).

De Verenigden Staten gaven het WK-ticket uit handen door een nederlaag bij hekkensluiter Trinidad en Tobago. De Amerikaanse ploeg zakte in de stand van de derde naar de vijfde plek en ontbreekt voor het eerst sinds 1986 op het WK.

Panamees Gabriel Gomez in duel met Costa Rica-aanvoerder Bryan Ruiz, tevens oud-speler van FC Twente. Foto afp