Pamflet van een ex-jihadist: Radicalen, word wijs!

Tien jaar geleden was Yehya Kaddouri een radicale moslim. Hij werd veroordeeld wegens het voorbereiden van een aanslag. Nu leest hij verdwaalde jongens de les.

Yehya Kaddouri
null Beeld
Beeld

Serieus, ik ben nu al geïrriteerd over al die moslims op Facebook die zich slachtoffer voelen en het erger vinden dat zij worden aangekeken op deze afschuwelijke daad in Parijs dan in te zien dat het ook met hen te maken heeft. Op mijn eigen wall schreef iemand: 'Goed goed super nieuws van dit jaar. altijd islam dit dat, moslims dit dat.. dit is hun verdiende loontje. misschien word nederland nu ook is wakker. met dat gehaat op het geloof.' En: 'Nu gaan mensen huilen op het nieuws om die moslim haters die worden afgeknald als een stel opgejaagd wilden hazen.. en wanneer hoor je in het nieuws wat over gaza en wat ze in irak hebben gedaan syrie .... gewoon niet meer fucken met andermans geloof.. dat is geen vrijheid van menings uiting.. is een heel verschil met beledige van volk ras of geloof..... ga maar lekker zo door knal ze allemaal maar af mensen zijn het gewoon zat.'

Hoeveel moslims stonden op tijdens de cartoonrellen? Allemaal huilen om die paar cartoons, en als groep zeggen dat je er niks mee te maken hebt als zo'n aanslag wordt gepleegd.

Yehya Kaddouri

Yehya Kaddouri (27) is auteur van Lach met de duivel, over zijn (de)radicalisering. In 2005 werd hij veroordeeld tot plaatsing in een jeugdgevangenis, die vier jaar zou duren, omdat hij schuldig werd bevonden aan onder andere voorbereiden van aanslagen op overheidsgebouwen en de bedreiging van Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali. Hij heeft een bachelor bedrijfseconomie.

Twaalf doden, mannen met kalasjnikovs die de complete redactie van een satirisch weekblad beginnen dood te schieten: ook ik zag de beelden op het NOS journaal van mannen met bivakmutsen die een gewonde politieagent, hulpeloos op de grond, genadeloos door zijn hoofd schieten, waarna hij levenloos achterblijft.

Ik ben boos, en ik erger mij dood aan alles wat er aan zeikverhalen voorbijkomt. De gebruikelijke reacties: twaalf doden en de wereld staat op zijn kop, maar duizenden moslimdoden in de Palestijnse gebieden en andere delen van de wereld en niemand die daar om geeft. Zal ik je eens wat vertellen? Dit is geen pamflet voor de intellectuelen, die snappen dondersgoed hoe de wereld in elkaar steekt, die zien de nuance, dit is een verhaal voor jou, de persoon die mij na afloop van dit stuk gaat verketteren omdat je er geen woord van hebt begrepen.

Schijtziek

Dit is voor jou, degene die het allemaal nog niet begrijpt, die het soort teksten dat ik bedoel op internet zal plaatsen tot we allemaal weer schijtziek zijn geworden van discussies die ons geen steek verder helpen. Die Palestijnse doden zijn vreselijk ja, mij hoor je het niet goedpraten wanneer de VS of Israël tig doden op de teller zetten met raketaanvallen waar dan ook in het Midden-Oosten. Ik nam deel aan de demonstraties afgelopen zomer, omdat ik het vreselijk vind dat er zoveel mensen werden afgeslacht. Een meer praktiserende moslim vroeg mij naar het nut van die demonstraties en ik legde hem uit dat ik daar niet stond voor enkel en alleen de Palestijnen, maar voor al het onrecht wereldwijd; er is geen demonstratie voor de onderdrukten in Afrika, voor de slachtoffers van Boko Haram, voor de slachtoffers van zoveel oorlogen die soms wel en soms niet met godsdienst te maken hebben.

Ik besef heel goed wanneer er sprake is van propaganda, ik weet heel goed wanneer er andere belangen op de achtergrond spelen, maar nu moet je niet al die andere problemen mengen in een discussie die zuiver moet blijven. Onze Nederlandse Theo van Gogh werd ruim tien jaar geleden om dezelfde reden vermoord als dat er nu twaalf vrije burgers zijn vermoord, omdat ze gebruikmaakten van het vrije woord.

Het interesseert me geen reet hoe onsmakelijk je die cartoons over de profeet en big boss Baghdadi vindt, maar je gaat mensen niet vermoorden, mishandelen, bedreigen of wat dan ook omdat jij met je bekrompen levensvisie geen ruimte ziet voor deze vorm van satire.

Ik vind het ook maar niks, en ik snap heel goed dat je vanuit je geloofsbeleving geintjes over Jezus, Mohammed, het Vaticaan of Maria niet kunt waarderen, maar je bent niet verplicht ernaar te kijken, je bent niet verplicht die dingen te lezen. Er is geen vrijheid meer als we uit angst voor religiefanaten niet meer kunnen zeggen wat we denken en voelen.

Serieus, het vrije woord staat hier voor de zoveelste keer op het spel, want deze mensen houden niet op bij het afslachten van een groep journalisten in Parijs, een Theo van Gogh. Het gaat veel verder dan dat. Ook een imam Yassin el Forkani, burgemeester Aboutaleb, jongerenwerker Bram Wijbenga, schrijvers Salman Rushdie en Hafid Bouazza en Ayaan Hirsi Ali zien zij het liefst zo snel mogelijk dood.

Debiel

Het gaat niet allemaal om cartoons over de profeet. Wanneer je hen daarin tegemoetkomt, is hun strijd tegen het vrije woord niet voorbij, nee, elke kritiek op wat zij zien als de waarheid moet gesmoord worden, met kogels of messen. Waarbij andere prachtige zielen, mooie mensen van hun leven worden beroofd omwille van de debiele ideologie van zwaar verdwaalde jongens. Dat is voor dit soort lui geen probleem. Terwijl ze Allah u Akbar roepen, denken zij werkelijk de toekomstige bewoners van het paradijs te zijn.

Ooit was ik niet veel anders dan zij, gelovend in een ideologie van haat, verbitterd door wat er gebeurt, slachtoffer in een wereld waarin iedereen het zogenaamd op moslims heeft gemunt. Als je je zo opstelt, kom je nooit ver in het leven. Ik zou tot heel veel in staat zijn geweest. Ik zag het menselijke niet meer in de vijand van de doctrine die ik volgde.

Mannen als de schrijver Said El Haji zijn juist een verlichting voor de moslimwereld, geen vijanden van de islam, totaal niet. Zij geven juist nieuwe inzichten, laten je opnieuw nadenken over alles wat je altijd maar voor waar aannam.

Het is tijd om opnieuw na te denken over jouw positie in de maatschappij, iedereen is zelf verantwoordelijk voor wat hij of zij doet of denkt. Je kunt een heel goede moslim zijn door in vrede met de gehele mensheid te leven, je hoeft niet alles blind te geloven wat de media je vertellen, je hoeft geen vriend van de Verenigde Staten of Israël te zijn, je mag zeker kritisch staan tegenover het buitenlands beleid, maar blijf met je handen af van vrije burgers.

En hou op met jezelf zien als de maatstaf der dingen. Ik spreek mij uit tegen de haatdragende PVV'er en tegen de zich slachtoffer voelende boze moslim. Leer je plek kennen op deze wereld, en draag dat stukje wijsheid in jezelf bescheiden uit.

null Beeld Hein de Kort
Beeld Hein de Kort

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden