Pamflet: 'Mulisch was lid van Jeugdstorm'

Harry Mulisch (1927) zou lid zijn geweest van de Nationale Jeugdstorm, de jongerenafdeling van de NSB. Dit beweert journalist Dick Verkijk in zijn pamflet Harry Mulisch Fel anti-nazi....

Van onze medewerker Gerard Groeneveld

Verkijk baseert zijn uitspraak op twee getuigen die Mulischnog hebben gekend uit de tijd dat hij in Haarlem woonde. Diezouden Verkijk hebben toevertrouwd dat zij de schrijver, wiensvader bij de roofbank Liro werkzaam was en wiens grootmoeder enovergrootmoeder vanwege hun joodse afkomst werden vergast in hetconcentratiekamp Sobibor, in het lichtblauw van de Jeugdstormhebben gezien.

Het lidmaatschap van de Jeugdstorm was voor Verkijk op zichniet de reden van zijn zoektocht naar de jeugdzonde van Mulisch.Wel twijfelde hij aan het feit dat Mulisch zich altijdpresenteerde als antinazi. 'Ik ben de Tweede Wereldoorlog', zeiMulisch ooit in een interview en liet hierop volgen dat hij 'felantinazi' was.

Terwijl uitgever noch auteur iets over het pamflet kwijtwillen voordat het bij de boekhandel ligt, is Mulisch zelf veelminder geheimzinnig over de aantijgingen. 'Het is allemaalquatsch', zegt hij opgeruimd. 'Over het verleden van mijncollaborerende vader heb ik altijd open kaart gespeeld, waaromzou ik nu ineens een eventueel lidmaatschap van de Jeugdstormverzwijgen? Mijn grootmoeder en overgrootmoeder zijn in 1942opgehaald om later in Sobibor te worden vergast. Denkt uwerkelijk dat een half-jood kans maakte in eennationaal-socialistische Jeugdclub? Het enige waarvan ik lid bengeweest is de padvinderij.

'Die Verkijk heeft mij het verhaal laten lezen, maar degetuigen op wie hij zich beroept, zeggen mij niets. Wellichthebben zij mijn padvindersuniform verwisselt met dat van deJeugdstorm. Verkijk is een psychologisch geval, een creep. Ik kenhem nog uit de jaren zestig toen hij als derderangs journaliststukjes schreef. Waarschijnlijk is hij jaloers op mijn succes,dat is nog het beste wat je ervan kunt zeggen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden