Pamela doet 't licht uit

HET huis van de toekomst bestaat. Het is niet langer de natte droom van Chriet Titulaer en een dozijn Japanse techno-freaks, maar het kan ieder rijtjeshuis of flatje in Nederland zijn....

Robots die het dagelijks leven moeten vergemakkelijken spreken tot de verbeelding. Automatische hulpjes waren bijna niet weg te slaan uit Amerikaanse stripverhalen in de jaren vijftig en zestig, en ze draaiden uiteindelijk bijna allemaal door, de familie achterlatend in een rokende puinhoop. Ook in werkelijkheid bleek het niet eenvoudig om elektronische huisdienders te fabriceren die de was doen en de vloer vegen.

Bescheiden geworden door alle tegenslag, trachtten onderzoekers de laatste jaren om eenvoudige taken te automatiseren, zoals het regelen van licht en temperatuur. Bijna altijd vereiste dat een extra kabelnetwerk dwars door het huis. En de bediening gebeurde met een buitenformaat afstandsbediening die overal mee naar toe moest worden gedragen. Het was eigenlijk eenvoudiger om op het lichtknopje te drukken.

Met een nieuw computerprogramma dat reageert op gesproken opdrachten die via het bestaande lichtnet worden verspreid, lijkt de domotica, zoals de huiselijke robotisering wel wordt genoemd, opeens bruikbaar te worden. Door het gebruik van intelligente stekkers hoeven geen nieuwe kabels te worden getrokken, en iedere draadloze telefoon kan dienen als microfoon.

Het echte voordeel van het Amerikaanse programma HAL2000 is natuurlijk dat naar huis kan worden gebeld om de computer te vertellen alvast het licht aan te doen.

Dat gaat ongeveer als volgt:

'Pamela?'

'Ja.'

'Doe het licht in de woonkamer en de slaapkamer aan om zes uur 's avonds.'

'Ik doe het licht in de woonkamer en de slaapkamer aan om zes uur 's avonds.'

'Dat is alles.'

'Tot ziens.'

Pamela, of iedere andere naam, lispelt als een geisha of bast desgewenst als uw eigen echtgenoot en regelt ook de temperatuur in huis, sluit de gordijnen en zet het koffiezetapparaat aan voor een warm welkom.

Degenen die zeggen dat dit overbodige luxe is die eveneens wordt geboden door een paar goedkope stekker-tijdklokken, hebben natuurlijk gelijk. Maar HAL2000, te vinden op de website 'www.cocoonz.com', kan meer. Het controleert bijvoorbeeld elk uur de koers van een aantal aandelen op het Internet en belt uit zichzelf naar de zaktelefoon van de baas des huizes als de koers boven een opgegeven niveau is gestegen.

Het programma houdt ook boodschappenlijstjes bij, fungeert als antwoordapparaat en kiest zelfs telefoonnummers na een bevel als: 'Bel Mark'. De tweede versie die begin volgend jaar op de markt komt, leest zelfs binnengekomen e-mail hardop voor.

'De bedoeling is dat er steeds meer functies worden toegevoegd', zegt Peter Buelens van Cocoonz, die het programma in Europa distribueert.

De Nederlandstalige versie wordt gelanceerd in het tweede kwartaal van 1999, mede dankzij het feit dat de spraaktechnologie wordt geleverd door het Belgische Lernout & Hauspie, waar Microsoft een groot belang in heeft.

Dat er hechte banden zijn met Microsoft blijkt ook uit de aankondiging dat het programma vanaf begin volgend jaar uit de voeten kan met de adresbestanden van Outlook. Voor het bevel 'Bel Mark' hoeven dan niet eens aparte telefoonbestanden worden ingevoerd. En met een paar microfoons aan de muur, kan binnenshuis de telefoon blijven liggen, droomt Buelens.

Natuurlijk moet het gehele huis worden voorzien van tamelijk lelijke opzet-stekkerdozen. Maar het vervelendste blijft de onmisbaarheid van de Windows-pc. Er komt namelijk altijd een moment dat Pamela dienst weigert, zo blijkt tijdens een test.

'Pamela, doe het licht aan op vrijdag om zes uur.'

'Ik zet de thermostaat lager op 18 graden.'

'Nee, Pamela.'

'Okay, cancelled.'

Lucas van Grinsven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden