Palmen afgescheept met 85 mille

Het Boekenweekgeschenk van Harry Mulisch is nummer 65. In het verleden verschenen er bijzondere geschenken van Hella Haasse (Oeroeg in 1948), J....

In Zolang de voorraad strekt (CPNB; fl 19,50) schetst Onno Blom de geschiedenis van 1984 tot 2000. De oplage werd in die periode verhoogd van 383.370 exemplaren (De ortolaan van Maarten 't Hart) tot 768.000 (Het theater, de brief en de waarheid van Mulisch). Bloms overzicht geeft goed aan dat het leveren van 96 pagina's tekst op bestelling ook voor de meeste 'literaire' succes auteurs geen sinecure is.

'Met zo'n Boekenweekgeschenk verdien ik nauwelijks iets', klaagde Connie Palmen, die vorig jaar De erfenis afscheidde. 'Een rond bedrag van 75 duizend gulden. Het gaat blijkbaar om de eer.' Voor deze fooi - die nog met tienduizend gulden werd verhoogd als gage voor publiek optreden - dan ook nog kwaliteit bieden vond zij kennelijk te veel gevraagd.

Onthullend is de mededeling dat Cees Nooteboom (geschenk-auteur in 1991 met Het volgende verhaal) al in 1982 was gevraagd, maar toen alsnog werd gepasseerd omdat Wim Kan bereid was een moppenboekje te fabriceren. F. Springer (Sterremeer, 1990) is de enige onbekende schrijver die door de CPNB naar voren werd geschoven. Uit een enquête bleek zijn toegenomen populariteit. Slechts 3 procent meende dat hij een schoonmaakmiddel was.

Blom heeft uitgeplozen dat A.F.Th. van der Heijden zijn Boekenweekgeschenk Weerborstels (1992) in slechts vijf weken schreef, dat de student Karel R. uit W.F. Hermans' In de mist van het schimmenrijk (1993) al opdook in een gedicht uit 1945, en citeert Leon de Winter die liever een kleurenfoto in de regionale bladen heeft dan een goede recensie in de Volkskrant. Op de pagina ernaast zien we De Winter in zwart-wit, met zonnebril op, spreken op het Onze-Lieve-Vrouwe Lyceum in Breda. De gelijkenis met de verlopen Argentijnse voetballer Diego Maradona is treffend.

Behalve deze uitgave verscheen van de leraar Cor Gerritsma Gratis lezen - Besprekingen van 20 literaire boekenweekgeschenken (Ellessy; fl 34,50). Hieruit staken wij op dat Palmen gedoopt werd als Aldegonda Petronella Hubertina Maria en dat in het werk van Remco Campert 'artiestenmilieus, eigentijdse gebeurtenissen, vrouwen, feesten en drank een belangrijke rol spelen'. Uitsluitend voor de lezer die niet dorst naar sappigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden