Pallium centraal bij inhuldiging paus

ANP

De zogeheten senior kardinaal-diaken, de Chileen Jorge Arturo Medina Estévez, die dinsdag het ‘Habemus papam!’ ('We hebben een paus!’) uitsprak, zal de nieuwe paus het pallium omhangen.

De kardinaal zal daarbij in het Latijn de volgende woorden spreken: ‘Gezegend zij God, die u heeft gekozen om de herder van de universele kerk te zijn, en u heeft bekleed met de stralende stola van uw apostolaat. Moge u glansrijk regeren gedurende vele jaren van aards licht, totdat u, geroepen door uw Heer, zult worden bekleed met de stola van onsterfelijkheid in het koninkrijk der hemelen. Amen.’

Zusters van het benedictinessenklooster bij de basiliek van Santa Cecilia in Rome hebben het pallium gemaakt van de wol van twee lammeren die zijn gezegend op 21 januari, het feest van de heilige Agnes (wier naam lijkt op het Latijnse woord voor lam, agnus). Ook nieuwe aartsbisschoppen krijgen jaarlijks op 29 juni, het feest van Petrus en Paulus, door de paus een pallium van die wol omgehangen.

Tijdens de viering zingt het koor de nieuwe paus ‘Tu es Petrus’ ('Gij zijt Petrus’) toe, naar een uitspraak van Jezus (‘jij bent Petrus, de rots waarop ik mijn kerk zal bouwen’). De paus wordt beschouwd als opvolger van de apostel Petrus, wiens naam is afgeleid van het Griekse woord petra (rots).

Benedictus XVI zal tijdens de plechtigheid zondag zelf preken. Johannes XXIII was in 1958 de eerste paus in de moderne tijd die tijdens zijn eigen inauguratie preekte. Benedictus XVI gaat ook zelf, samen met de kardinalen, voor in de eucharistieviering.

Het pausschap van Benedictus XVI begint niet met de inauguratie. Zijn voorganger heeft in 1996 bepaald dat de tot paus gekozen kardinaal het pausambt uitoefent zodra hij zijn verkiezing heeft aanvaard. Benedictus XVI is dus al sinds dinsdagavond officieel paus.

Paulus VI was in 1963 de laatste paus die zich heeft laten kronen. Tijdens die plechtigheid op de eerste zon- of feestdag na zijn verkiezing kreeg de paus traditiegetrouw een kroon op het hoofd als teken dat hij ‘vader der vorsten, leider der wereld en plaatsvervanger van Jezus Christus’ was.

Na de inauguratie moet Benedictus XVI als bisschop van Rome binnen afzienbare tijd nog zijn bisschopskerk, de basiliek van Sint Jan van Lateranen, plechtig in bezit nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden