Update

Palestine Papers: duizenden documenten gelekt

AMSTERDAM - Duizenden documenten over het conflict tussen Israël en de Palestijnen zijn gisteravond gelekt. De documenten zijn afkomstig van Palestijnse onderhandelaars, en vormen volgens de Britse krant The Guardian het grootste lek ooit in de geschiedenis van het Midden-Oosten-conflict.

Palestijnse stenengooiers. Beeld epa

Al-Jazeera en The Guardian beschikken als enigen over de documenten, die volgens de Britse krant een unieke kijk bieden op het vredesproces. Dat proces is inmiddels al twintig jaar bezig, en lijkt een langzame dood te sterven.

Minachting
Volgens The Guardian is de belangrijkste conclusie uit de documenten dat de Palestijnse leiders zwak zijn en wanhopig op zoek naar een oplossing voor het Midden-Oosten-conflict. Daarbij zijn de Israëli's onverzettelijk, en tonen Amerikaanse politici en ambtenaren minachting voor de Palestijnse autoriteiten, schrijft de krant.

Een van de opmerkelijke details: Het hoofd van de Palestijnse onderhandelaars stelde voor dat Israël 'het grootste Jeruzalem ooit' zou krijgen, in ruil voor een oplossing in het slepende conflict tussen de Palestijnen en Israëli's. De Amerikanen en Israëlische onderhandelaars vonden het aanbod van de Palestijnen niet goed genoeg.

Hoofdpunten

De komende dagen zullen zowel Al-Jazeera als The Guardian publiceren uit de Palestine Papers, zoals ze worden genoemd. Voor nu een paar nieuwsfeiten uit de documenten, zoals The Guardian ze op haar website brengt:

- Palestijnse onderhandelaars gingen er mee akkoord dat Israël vrijwel alle nederzettingen in Oost-Jeruzalem annexeerde. Israël vond dat het aanbod niet ver genoeg ging. Het Palestijnse gebied werd in 1967 bezet door het Israëlische leger en is in de decennia daarna volgebouwd met nederzettingen voor Joodse kolonisten.

- De Palestijnse autoriteiten werken nauw samen met de Israëlische geheime dienst.

- De Palestijnse onderhandelaars zouden bereid zijn geweest om akkoord te gaan met de terugkeer van niet meer dan 100.000 Palestijnse vluchtelingen, over een periode van tien jaar. Het gaat om mensen die in 1948, toen de moderne staat Israël ontstond, naar het buitenland vluchtten en hun nageslacht. De Palestijnse gemeenschap in diaspora telt naar schatting vijf miljoen zielen. Ruim de helft woont in het buurland Jordanië.

- De geheime diensten van de Palestijnse Autoriteit en Israël zouden nauw samenwerken. Zo zou de Palestijnse Autoriteit van tevoren zijn geïnformeerd over het op handen zijnde offensief van het Israëlische leger tegen de radicale Hamas-beweging in de Gazastrook.

- In 2008 stelden de Palestijnse onderhandelaars een compromis voor over het beheer van de Tempelberg in Jeruzalem, een heilige plaats voor joden en moslims. Een gezamenlijke commissie zou het complex moeten gaan besturen.


1600 documenten
De informatie is afkomstig uit circa 1600 vertrouwelijke documenten, die zouden zijn opgesteld door Palestijnse functionarissen, en die de periode 1999-2010 bestrijken. Al-Jazeera gaf The Guardian exclusieve toegang tot de documenten. De krant stelt een groot aantal documenten te hebben gecontroleerd op authenticiteit. Al-Jazeera en The Guardian hebben aangekondigd dat ze de komende tijd meer nieuws zullen brengen op basis van de Palestine Papers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden