NieuwsPalestina

Palestina zegt een eigen staat uit te roepen zodra Israël nederzettingen annexeert

Als Israël zijn plannen doorzet en de joodse nederzettingen daadwerkelijk annexeert, zal Palestina een eigen staat uitroepen die heel de Westelijke Jordaanoever en Gaza beslaat, met Jeruzalem als hoofdstad. Dat heeft de Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh dinsdag verklaard.

De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh groet een journalist na de persconferentie waar hij zijn voornemens aankondigde. Beeld AP
De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh groet een journalist na de persconferentie waar hij zijn voornemens aankondigde.Beeld AP

Shtayyeh noemde het voornemen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ‘een existentiële bedreiging’ voor de internationale pogingen om tot een overeenkomst te komen over twee staten die in vrede naast elkaar bestaan.

Begin dit jaar presenteerde de Amerikaanse president Trump een ‘vredesplan’ voor het Midden-Oosten. Hierin heeft hij de eindstatus van alle gevoelige punten bij voorbaat al vastgelegd: hoe de grenzen moeten lopen, wat er met de Palestijnse vluchtelingen moet gebeuren en wat de status van Jeruzalem wordt. Allemaal in het voordeel van Israël, briesten de Palestijnen, die het plan in zijn geheel hebben verworpen.

Het plan voorziet wel in een mogelijke toekomstige Palestijnse staat, maar op slechts 70 procent van de Westelijke Jordaanoever. De andere 30 procent, waar zich meer dan 135 Joodse nederzettingen bevinden, zouden door Israël geannexeerd kunnen worden.

Juichend

Het voorstel van Trump werd juichend omarmd door de Israëlische premier Netanyahu, die zich met zijn nieuwe regering warm loopt om de annexatie vanaf juli uit te voeren – al zijn er ook aan de Israëlische kant nog wat hobbels te nemen, en heeft een deel van de internationale gemeenschap laten weten dat Netanyahu dit niet eenzijdig mag doorvoeren.

Op een persconferentie dinsdag in Ramallah zei Shtayyeh dat hij een gezamenlijke inspanning leidt om de diplomatieke druk op Israël op te voeren. Hij wil dat andere landen dreigen met sancties zodat ‘Israël niet wegkomt met moord’. ‘Israël moet de dreiging voelen.’

Palestijnse leiders hebben al eerder een eigen staat uitgeroepen, maar de meeste westerse landen erkennen het niet als een onafhankelijke natie zolang er geen vredesovereenkomst is met Israël. De Palestijnse Autoriteiten (waar Shtayyeh als premier deel van uitmaakt) hebben slechts gezag over een deel van het gebied, en worden gezien als een interim-regering.

Omdat het Israëlische leger de Palestijnse gebieden controleert, zou het uitroepen van een staat vooral symbolisch zijn. Shtayyeh zei echter dat hij optimistisch was dat Europese regeringen zouden overwegen om Palestina wél te erkennen, in reactie op annexatie.

LEES VERDER:

In een drieluik reageren de bewoners van het gebied op het vredesplan van Trump, en de gevolgen die het voor hen zou hebben.

Het idee om Israëlische Arabieren hun paspoort af te pakken, is niet nieuw. En extreem-rechtse politici hebben wel vaker geopperd om Arabische steden en dorpen over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit. ‘Maar het was een schok om deze fantasie terug te zien in een Amerikaans vredesvoorstel.’

De bewoners van de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn blij dat Trump hun rechten erkend. ‘Wij horen hier’, zeggen zij. ‘En het is goed als de Palestijnen horen dat wij nooit meer vertrekken.’ Maar sommigen vinden dat het plan van Trump niet ver genoeg gaat.

Vol afschuw zien de Palestijnen hoe Trump in zijn plan Jeruzalem in zijn geheel aan Israël toekent. Het stoffige Abu Dis, van oudsher een schaapsherdersdorp, mag de hoofdstad worden van de nieuwe Palestijnse staat. ‘Absurd’, zeggen de inwoners. ‘Hier is niets.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden