Palestijnse tweeling geboren uit gesmokkeld sperma

Privébezoek is voor vele Palestijnen in Israëlische gevangenissen verboden. Toch wist Fadi Matar (35) zijn vrouw te bezwangeren. Vorig jaar werd het sperma van Matar de Israëlische gevangenismuren uitgesmokkeld. Vandaag bracht zijn vrouw in het ziekenhuis in Nablus een tweeling ter wereld.

De tweeling Majid en Jina Beeld Ahrar Center for Prisoners Studies and Human Rights
De tweeling Majid en JinaBeeld Ahrar Center for Prisoners Studies and Human Rights

Het jongetje en meisje, Majid en Jina, maken het naar omstandigheden goed. Matar zal zijn kinderen voorlopig alleen op foto's te zien krijgen, want in 2007 is hij tot 10 jaar cel veroordeeld door de Israëlische rechter.

Het is niet de eerste keer dat een Palestijnse vrouw door de combinatie spermasmokkel en in vitro-fertilisatie (IVF) een kind ter wereld brengt. Het eerste geval dateert van augustus 2012, toen beviel de Palestijnse Dallal van een zoontje genaamd Muhannad.

Met de geboorte van de tweeling vandaag is het aantal 'gesmokkelde spermababy's' op 35 gekomen. Het Razan Medisch Centrum in Nablus doet dergelijke IVF behandelingen gratis. Normaal kost de hele procedure 3000 dollar.

Palestijnse gevangene Fadi Matar Beeld Ahrar Center for Prisoners Studies and Human Rights
Palestijnse gevangene Fadi MatarBeeld Ahrar Center for Prisoners Studies and Human Rights

Ahrar Centre

Woordvoerder Fuad Khuffash van Ahrar Centre, een organisatie die opkomt voor de belangen van Palestijnse gedetineerden, zegt er alles aan te doen om jonge vrouwen van wie de man lang vast zit, aan een baby te helpen. 'Enkele jaren geleden zijn we begonnen met het smokkelen van sperma uit Israëlische gevangenissen', zegt Khuffash.

'Deze vrouwen zijn maar tot een bepaalde leeftijd vruchtbaar. Vele van hen moeten te lang wachten voordat de man vrijkomt. Daarom zijn we deze actie begonnen: Het Palestijnse volk staat achter ons.'

Rola Matar (33), de vrouw van Fadi Matar en zijn dochter Layleyan (9). Beeld Ahrar Center for Prisoners Studies and Human Rights
Rola Matar (33), de vrouw van Fadi Matar en zijn dochter Layleyan (9).Beeld Ahrar Center for Prisoners Studies and Human Rights
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden