NieuwsPalestina

Palestijnse politie verbiedt lhbti-bijeenkomst op Westoever

De Palestijnse politie heeft een manifestatie van een lhbti-organisatie op de Westelijke Jordaanoever verboden. Burgers worden opgeroepen ‘verdachte’ activisten van de groepering aan te geven, opdat ze voor een rechtbank kunnen verschijnen.

Regenboogpanelen van de hand van de Palestijnse kunstenaar Khaled Jarrar op de muur die de Westoever van Israël scheidt. Beeld Khaled Jarrar / AP
Regenboogpanelen van de hand van de Palestijnse kunstenaar Khaled Jarrar op de muur die de Westoever van Israël scheidt.Beeld Khaled Jarrar / AP

De ban geldt Al-Qaws, een organisatie die al bijna twintig jaar bestaat en naar eigen zeggen ‘steunpunten’ heeft in het Arabische oostelijk deel van Jeruzalem en Ramallah, de zetel van de Palestijnse Autoriteit (PA) onder president Mahmoud Abbas. Een woordvoerder van Abbas’ politie noemde lhbti-activiteiten ‘schadelijk voor de waarden en idealen van de Palestijnse gemeenschap’, omdat ze in strijd zijn met religie en traditie. Ook bestempelde hij de organisatie als een ‘buitenlandse agent‘.

Al-Qaws wilde op de Westoever een tweedaagse bijeenkomst organiseren voor jongeren, waar ze zouden kunnen praten over hun gevoelens. De groep beschuldigt de politie na het verbod van die manifestatie van ‘ophitsing’ en de ontkenning van het bestaan van lhbti’ers in de Palestijnse samenleving. De Onafhankelijke Commissie voor Mensenrechten, eveneens een Palestijnse organisatie, ging nog een stap verder: de oproep van de politie kan leiden ‘tot nodeloos bloedvergieten’ door burgers ‘die het recht in eigen hand nemen’.

Haneen Maiki, de directeur van Al-Qaws, liet weten dat de activiteiten worden voortgezet, zij het prudent. Tegenover een Palestijnse nieuwssite betoogde hij dat agressieve reacties op internet en de ‘opruiende’ houding van de politie niet tot gevaren voor activisten mogen leiden.

Homoseksualiteit is niet strafbaar op de Westoever, op basis van wetgeving die dateert uit de tijd dat het gebied in handen was van Jordanië (vóór 1967). In de Gaza-strook geldt nog een wet uit de tijd van het Britse mandaatgebied Palestina die homoseksuele handelingen wel strafbaar stelt. De fundamentalistische Hamas-beweging, die in Gaza aan de macht is, legt gevangenisstraffen van maximaal tien jaar op en heeft naar verluidt ook executies verricht.

De organisatie Al-Qaws (‘voor seksuele-en genderdiversiteit in de Palestijnse samenleving’) is ook actief in Jaffa en Haifa, twee Israëlische steden met veel Arabische inwoners. In Haifa werd eerder deze zomer een demonstratie gehouden tegen homofoob geweld. Aanleiding was een geval van eerwraak: een jonge Palestijn werd bij een opvangcentrum voor bedreigde homo’s in Tel Aviv neergestoken door zijn broer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden