Palestijnse organisaties veroordeeld voor terreuraanslagen

De Palestijnse Autoriteit (PA) en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) moeten Amerikaanse nabestaanden van terroristische aanslagen in Israël een schadevergoeding van 218,5 miljoen dollar (ongeveer 192,5 miljoen euro) betalen. Een Amerikaanse jury achtte de Palestijnse organisaties aansprakelijk voor de aanslagen die tussen 2002 en 2004 plaatsvonden.

Graffiti van de voormalig PLO-leider Yasser Arafat en Leila Khaled van de Palestijnse Nationale Raad. Beeld epa
Graffiti van de voormalig PLO-leider Yasser Arafat en Leila Khaled van de Palestijnse Nationale Raad.Beeld epa

De Palestijnse organisaties werden aansprakelijk gesteld voor zes schietpartijen en bomaanslagen in en rond Jeruzalem, meer dan tien jaar geleden. Daarbij kwamen 33 mensen om het leven, waaronder een tiental Amerikanen. Meer dan 450 mensen raakten gewond.

Hoewel de aanslagen worden toegeschreven aan Hamas en de Al-Aqsa Martelarenbrigade, beweerden de aanklagers dat voormalig PLO-leider Yasser Arafat de terroristen op de loonlijst had staan en dat de PLO geld overmaakte naar de families van omgekomen daders.

Volgens advocaten van de PLO en de PA hebben de organisaties de terreuraanslagen veroordeeld. De aanvallen zouden buiten hun weten om zijn gepleegd door werknemers uit de lagere rangen. Palestijnse premier Rami Hamdallah noemde de beschuldigingen in een verklaring 'ongegrond' en kondigde aan dat beide organisaties tegen de uitspraak in beroep zullen gaan.

Advocaten Nitsana Darshan-Leitner (links) en Kent Yalowitz van de aanklagende families staan de pers te woord na de uitspraak Beeld reuters
Advocaten Nitsana Darshan-Leitner (links) en Kent Yalowitz van de aanklagende families staan de pers te woord na de uitspraakBeeld reuters

'Morele overwinning'

Het miljoenenbedrag wordt verdeeld onder de tien Amerikaanse families die het proces waren begonnen. Volgens advocaten van de families kan het bedrag verdriedubbeld worden onder een antiterrorismewet uit 1992. 'Nu weten de PLO en de PA dat er een prijs hangt aan het steunen van terrorisme', aldus een van de advocaten van de aanklagers. Maar of het geld ook daadwerkelijk geïnd kan worden is niet duidelijk.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman noemde het vonnis een 'morele overwinning voor de staat Israël en de slachtoffers van terrorisme'.

Advocaat Mark Rochon van de PLO voor de rechtbank in New York. Beeld reuters
Advocaat Mark Rochon van de PLO voor de rechtbank in New York.Beeld reuters

Antiterrorismewet

Het is de tweede veroordeling onder de Amerikaanse antiterrorismewet binnen een jaar. De wet stelt Amerikaanse burgers die slachtoffer zijn geworden van terrorisme in staat om via de federale rechtbank een schadevergoeding te verhalen op de verantwoordelijken. In september vorig jaar werd de Jordaanse bank Arab Bank schuldig bevonden aan het financieren van terroristische activiteiten. Een aparte rechtszaak om de hoogte van de schadevergoeding te bepalen vindt later dit jaar plaats.

De uitkomst van de rechtszaak tegen de PLO en de PA werd met argusogen gevolgd door de Palestijnse autoriteiten, die zich er juist op voorbereiden Israël voor het Internationaal Strafhof te dagen wegens oorlogsmisdaden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden