Palestijnse 'familiehereniging' blijft beperkt

JERUZALEM (ANP) - Het recht van Palestijnen die getrouwd zijn met Arabische Israëliërs om zich in Israël te vestigen blijft ernstig beperkt.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft zondag besloten dat de wet die het voor Palestijnen moeilijk maakt om met hun vrouw of man in Israël te leven ongewijzigd mag blijven bestaan.

Zes leden van het Hooggerechtshof, dat speciaal voor deze belissing met enkele rechters werd uitgebreid, stemden tegen de aanpassing van de wet die in 2002 werd ingevoerd. Vijf rechters, onder wie de voorzitter van het Hooggerechtshof, wilden de wet wel versoepelen.

Mensenrechtenorganisaties

Een van de tegenstanders van de wet liet weten dat hij achter het standpunt van mensenrechtenorganisaties staat. Die vinden de wet discriminerend en racistisch en hadden de zaak bij het gerechtshof aangespannen. Maar volgens de voorstanders rechtvaardigt de veiligheid van Israëlische burgers een dergelijke maatregel. De echtparen kunnen ook op Palestijns gebied wonen, stelde rechter Mishael Cheshin aldus de interneteditie van de krant Haaretz.

De wet in de huidige vorm geeft alleen Palestijnse vrouwen van boven de 25 en mannen ouder dan 35 het recht om een verblijfsvergunning te vragen. De afgelopen jaren hebben duizenden echtparen een dergelijke verblijfsvergunning gekregen, maar die zijn meestal van tijdelijke aard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden