Palestijnse Autoriteit pakt wapenbezit aan

De Palestijnse Autoriteit heeft opdracht gegeven tot verscheidene acties tegen militante Palestijnen van de Hamas en de Islamitische Jihad...

ANP

Volgens Palestijnse bronnen zijn veiligheidsagenten zaterdag al direct aan het werk gegaan. Drie tunnels nabij Rafah, aan de grens met Egypte, zijn gesloten. De doorgangen werden gebruikt voor de smokkel van wapens en ook drugs. De Palestijnse politie heeft ook diverse arrestaties verricht.

Dahlan heeft ook maatregelen aangekondigd om te voorkomen dat er vanuit de Gazastrook nog raketten afgevuurd kunnen worden op Israëlische doelen.

Haaretz berichtte ook dat president Arafat nog niet bereid is zijn zeggenschap over een deel van de Palestijnse veiligheidsdiensten af te staan aan Dahlan. Daarom had de Palestijnse premier Abbas nadrukkelijk gevraagd.

Arafat heeft zaterdag Nasser Yousef naar voren geschoven als kandidaat voor de post van minister van Binnenlandse Zaken. Deze vertrouweling van de Palestijnse leider zou de leiding moeten krijgen over de nu versnipperde veiligheidsdiensten, die niet onder een centraal commando staan. De ministerspost van Binnenlandse Zaken is sinds het aantreden van Abbas in april nog vacant, na een strijd tussen Abbas en Arafat over de zeggenschap over de veiligheidsdiensten.

Abbas nam uiteindelijk de post van minister van Binnenlandse Zaken op zich en hij schoof de verantwoordelijkheid voor veiligheidszaken door naar zijn vertrouweling Dahlan. Die werd formeel minister van staat belast met veiligheidszaken.

Arafat, die toch al schoorvoetend had ingestemd met de komst van een premier in het Palestijnse bestuur, had juist eerder de door Abbas voorgestelde benoeming van Dahlan als minister van Binnenlandse Zaken tegengehouden, tot woede van de premier. Volgens de interneteditie van de krant Haaretz hebben Abbas en Dahlan met hun aftreden gedreigd als Yousef minister wordt.

De Israëlische regering heeft zondag een aanbod van de Palestijnse autoriteiten voor een bestand van de hand gewezen. Jeruzalem houdt vast aan zijn eis dat gewapende Palestijnse groeperingen ontmanteld moeten worden voordat het vredesproces hervat kan worden, zo verklaarde regeringswoordvoerder Avi Pazner.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden