Palestijns plan sneuvelt in VN-Veiligheidsraad

Een voorstel van de Palestijnen waarbij Israël in 2017 de Palestijnse gebieden zou moeten hebben verlaten, is door de Verenigde Staten weggestemd in de VN-Veiligheidsraad. De VS spraken een veto uit.

Riyad H. Mansour, vertegenwoordiger van de Palestijnse gebieden bij de Verenigde Naties, spreekt voor de stemming met de pers. Foto afp

'De VS zoeken dagelijks naar nieuwe manieren om vooruitgang tussen beide partijen te boeken en tot een oplossing te komen. Dit voorstel zorgt volgens ons niet voor vooruitgang', zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power in een speech. Het verdrag houdt volgens haar geen rekening met Israëls 'rechtmatige streven naar veiligheid'.

Bovendien hadden minstens negen van de vijftien leden van de raad voor moeten stemmen, en dat deden er maar acht. Twee stemden tegen, vijf landen onthielden zich van stemmen. De Verenigde Staten en Australië stemden tegen.

Arabische landen
Het voorstel was overigens gedaan door Jordanië en werd gesteund door de Arabische landen. De Jordaanse VN-ambassadeur Dina Kawar is teleurgesteld: 'We hoopten dat de Veiligheidsraad vandaag de Arabische resolutie zou aannemen, want het verdrag bevat zowel de morele als de juridische verantwoordelijkheden om het conflict tussen Israël en Palestina op te lossen.'

De Europese landen reageerden verdeeld op het voorstel. Frankrijk en Luxemburg stemden voor, terwijl bijvoorbeeld Groot-Brittannië zich onthield van stemming.

Meer over