Palestijns parlement stemt over eenheidsregering

GAZA-STAD (ANP) - Het Palestijnse parlement is zaterdag bijeengekomen om zijn goedkeuring te geven aan de nieuwe regering van nationale eenheid. Maar de politieke leiders weten ondanks alle goede voornemens nog niet met een stem te spreken.

President Mahmoud Abbas van de nationalistische Fatah zei in zijn toespraak dat de Palestijnen ,,alle vormen van geweld verwerpen''. Premier Ismail Haniyah van de strengislamitische Hamas liet echter weten dat ,,verzet in al zijn vormen het legitieme recht van de Palestijnen is''.

De politici hopen dat de nieuwe regering een einde kan maken aan het bloedvergieten en de financiële boycot door de Verenigde Staten, de Europese Unie en Israël. De Israëlische regering herhaalde zaterdag nog eens dat het geen contact wil met de eenheidsregering.

Vrede en vrijheid

In zijn rede zei Abbas dat de Palestijnen de hand uitreiken naar Israël om ,,de vrede van vrijheid en gelijkheid te bereiken'', aldus de BBC. Abbas hoopt dat de samenwerking tussen Hamas en Fatah een eind kan maken aan wat hij omschreef als ,,de belegering'' van de Palestijnen.

Haniyah riep op tot de vorming van een Palestijnse staat in de in 1967 door Israël bezette Palestijnse gebieden. Zijn regering zal verder de door de Palestijnse Bevrijdingbeweging (PLO) gesloten akkoorden ,,respecteren'', zei hij. De PLO tekende de vredesakkoorden met Israël.

De Palestijnen zijn internationaal geïsoleerd sinds Hamas vorig jaar aan de macht kwam. Het Westen en Israël eisen dat Hamas eerst het geweld afzweert, de staat Israël erkent en de oude door de PLO gesloten vredesverdragen naleeft. Pas dan willen zij de boycot beëindigen.

De Palestijnen hopen met de nieuwe regering het cordon sanitaire te doorbreken. Washington overweegt inmiddels contact op te nemen met de nieuwe minister van Financiën. En ook de Europese Unie en de Verenigde Naties zouden openstaan voor beperkte contacten met de nieuwe regeerploeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden