Palestijns parlement keurt nieuw kabinet goed

Het Palestijnse parlement heeft donderdag met een grote meerderheid het nieuwe kabinet van premier Ahmed Qurei goedgekeurd. Israël reageerde positief en noemde het een belangrijke eerste stap naar een betere toekomst....

ANP

De goedkeuring volgde op Qurei's consessie naar het parlement om het oude kabinet van getrouwen van de overleden president Yasser Arafat te vervangen door nieuwe hervormingsgezinde gezichten. Het kabinet telt 24 ministers van wie zeventien nieuw zijn in de regering.

Eerder deze week moest Qurei tot twee keer toe zijn beoogd kabinet terugtrekken omdat er geen meerderheid voor was te vinden in het parlement. Volgens de parlementariërs zater er onvoldoende hervormers in. Donderdag kreeg Qurei steun van 54 volkvertegenwoordigers. Twaalf stemden tegen.

Een van de meest opvallende benoemingen is die van Nasser al-Kidwa op de post van Buitenlandse Zaken. Deze neef van de Arafat is op dit moment nog ambassadeur bij de Verenigde Naties. Hij volgt Nabil Shaath op die vice-premier en minister van Informatie wordt.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, zei de nieuwe Palestijnse regering te verwelkomen. 'Het is een belangrijke stap voorwaarts, een positieve stap naar een betere toekomst, maar het nog maar een eerste stap', aldus de bewindsman.

'Het is een regering van professionals', aldus Qurei. Naast Shaath is de premier het enige parlementslid dat in het kabinet zit. De nieuwe regeerploeg bestaat voornamelijk uit technocraten die gespecialiseerd zijn in het vakgebied dat zij als minister onder zich krijgen.

Enkele oude hervormers komen terug zoals de oud-minister van Veiligheid en vertrouweling van Abbas, Mohammed Dahlan. Hij wordt minister van Burgelijke Zaken. Een favoriet van de Verenigde Staten, Salam Fayyad, blijft de hoogste man op het ministerie van Financiën.

Een belangrijke taak is weggelegd voor Nasser Yousef. Hij wordt minister van Binnenlandse Zaken en Nationale Veiligheid. De oud-generaal krijgt de veiligheidsdiensten onder zich. Ook zal hij volgens Dahlan de leiding krijgen over de veiligheidsonderhandelingen met Israël.

Qurei dreigde zijn baan te verliezen toen het parlement zich deze week tot drie keer toe verzette tegen zijn regeringssamenstelling. President Abbas moest woensdag leden van zijn dominate Fatah-partij overhalen om de aangepaste lijst met ministers van Qurei te accepteren.

Het nieuwe kabinet moet de corruptie bestrijden en het veiligheidsapparaat hervormen. Een flink aantal oude gezichten is verdwenen. Deze oude garde was nog benoemd door president Arafat en sommige van deze bewindslieden werden beschuldigd van het aannemen van smeergelden.

De prominente onafhankelijke parlementariër Hanan Ashrawi zei dat 'de compositie van de nieuwe regering een flinke stap voorwaarts is'. Zij hoopt dat de nieuwe regeerploeg haar energie zal aanwenden om 'hervormingen van de Palestijnse instellingen zal doorvoeren'.

De radicale groepering Hamas reageerde afwachtend. Het is belangrijker om de politiek te wijzigen dan de gezichten, verklaarde een woordvoerder van Hamas. De zegsman hoopt dat het nieuwe kabinet eindelijk zal opkomen de belangen van het Palestijnse bevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden