Palestijns kabinet naar Arafats snit

De Palestijnse leider Yasser Arafat is voorlopig als sterkste uit de bus gekomen in de interne machtsstrijd in de Palestijnse Autoriteit (PA)....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

'We zijn een formule overeengekomen die het werk van de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit, die geleid wordt door Yasser Arafat, te verenigen', zei Qureia. Hij zal het parlement woensdag vragen zijn kabinet goed te keuren. Israël heeft hierop afwijzend gereageerd en stelt volgens een regeringsfunctionaris dat 'het terreurkartel van Arafat het Palestijnse leven blijft domineren'.

De machtsstrijd in de PA heeft zich vooral gericht op de post van minister van Binnenlandse Zaken. Arafat eiste een veto over de post die de controle zou hebben over de veiligheidsdiensten. Met de benoeming van één van zijn getrouwen, Hakam Balawi, heeft hij die strijd gewonnen. Balawi krijgt echter mogelijk slechts de zeggenschap over de administratieve kant van het ministerie. Controle over de veiligheidsdiensten komt te liggen bij de Nationale Veiligheidsraad. Maar ook daar heeft Arafat de overhand.

Qureia had ruim een maand geleden gezegd dat hij slechts een noodregering zou leiden en niet zou aanblijven als premier. Hij weigerde toen akkoord te gaan met de eisen van Arafat. Eerder was de regering van zijn voorganger, Mahmoud Abbas, voor een belangrijk deel gevallen over de zelfde controverse.

De hervormingen in de PA, inclusief het instellen van de post van premier, zijn onderdeel van de routekaart naar vrede. Qureia zou aan het onderhandelen zijn met militante groepen om het staakt-het-vuren te hernieuwen. Hij wil ditmaal ook Israël erbij betrekken. Het vorige staakt-het-vuren faalde onder meer omdat Israël tegen militanten in de Palestijnse gebieden bleef optreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden