NieuwsIsraëlisch-Palestijns vredesproces

Palestijnen woedend over Trumps vredesplan: ‘Wij zeggen duizend keer nee’

Palestijnse leiders hebben het vredesplan dat president Trump dinsdag presenteerde woedend afgewezen. ‘Wij zeggen duizend keer nee tegen de Deal van de Eeuw’, aldus de Palestijnse president Abbas, doelend op de bijnaam van Trumps plan. Arabische landen reageerden koel en voorzichtig.

Redactie
Demonstranten dinsdag in Nablus, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. Beeld AFP
Demonstranten dinsdag in Nablus, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever.Beeld AFP

‘Wij zullen niet knielen en wij zullen ons niet overgeven’, zei Abbas, die net als andere Palestijnse leiders niet werd betrokken bij het opstellen van het vredesplan dat een einde moet maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Abbas noemde de voorstellen ‘onzin’ en ‘de klap van de eeuw’ in het gezicht van de Palestijnen. Ook weigeren de Palestijnen Jeruzalem op te geven als hoofdstad van een Palestijnse staat.

De Palestijnse president, die al sinds 2017 weigert te praten met de Amerikaanse regering, uitte zijn onvrede in Ramallah nadat Trump samen met de Israëlische premier Netanyahu het plan in het Witte Huis had gepresenteerd. ‘Jeruzalem is niet te koop’, aldus de president van de Palestijnse Autoriteit. ‘Onze rechten zijn niet te koop. Jullie deal, deze samenzwering, zal niet slagen.’

Hoewel Trumps plan voorziet in een Palestijnse staat, zal deze in de praktijk volledig ingekapseld worden door en onder controle komen van Israël. De Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, waar zo’n 700 duizend Israëlische kolonisten wonen, worden niet ontruimd. Israël mag de nederzettingen en de strategische Jordaan-vallei annexeren.

De Palestijnen krijgen controle over zeventig procent van de Westbank, twee keer meer dan wat ze nu hebben. Het gebied zal echter onder Israëlisch militair toezicht vallen. De grenzen zullen worden gecontroleerd door het Israëlische leger. De Palestijnen zijn ook boos dat de miljoenen Palestijnse vluchtelingen niet meer mogen terugkeren naar gebied dat nu onderdeel is van de staat Israël. Zij moeten zich vestigen in de toekomstige Palestijnse staat.

‘Flagrante aanval’

De vroegere Palestijnse vredesonderhandelaar Saeb Erakat zei dat de regering-Trump het gedachtengoed van Netanyahu en de Israëlische kolonisten volledig had overgenomen. ‘Dit zijn voor honderd procent de ideeën die ik persoonlijk zo vaak heb gehoord van Netanyahu en zijn onderhandelaars’, aldus Erakat, die betrokken was bij het Oslo-vredesakkoord in de jaren negentig.

De Palestijnse ambassadeur in Londen, Husam Zomlot, noemde het plan ‘een flagrante aanval op het internationale recht’. Volgens Zomlot, de laatste Palestijnse ambassadeur in Washington, zal het plan leiden tot een ‘Groot Israël’, waaraan het Palestijnse gebied ondergeschikt zal zijn. ‘Nee zeggen tegen Trumps plan is nee zeggen tegen apartheid’, aldus Zomlot in een opiniestuk in de Israëlische krant Ha’aretz.

De enige twee Arabische landen die diplomatieke betrekkingen hebben met Israël, Jordanië en Egypte, hielden zich op de vlakte. Amman zei dat het vast blijft houden aan een tweestatenoplossing met als uitgangspunt de grenzen van 1967. Israël bezette toen de Westelijke Jordaanoever tijdens de Zesdaagse Oorlog. De Jordaanse regering bekritiseerde Trumps vredesplan niet expliciet, om zo de Amerikaanse president niet voor het hoofd te stoten. Egypte riep Israël en de Palestijnen op het plan uitgebreid te bestuderen. Ook Caïro is huiverig om bondgenoot Amerika te bekritiseren.

Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner, die drie jaar werkte aan opstelling van het plan, vond de Palestijnse opstelling te negatief. Hij zei dat de Palestijnen ‘vrij dom’ overkwamen omdat zij direct afwijzend reageerden. Kushner sprak van een ‘zeer sterk openingsbod’.

LEES VERDER

Trump presenteert vredesplan: Israël bereid tot onderhandelen over Palestijnse staat
Israël is bereid te onderhandelen over een onafhankelijke Palestijnse staat, naast de Joodse staat. De VS hebben zich voor het eerst onder president Donald Trump bekeerd tot de twee-staten-oplossing, die internationaal gezien wordt als de enige mogelijke oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden