Palestijnen verliezen woonrecht Jeruzalem

Een recordaantal Palestijnen heeft vorig jaar zijn verblijfsvergunning voor Oost-Jeruzalem verloren. Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken trok de woonvergunning in van 4.577 Palestijnen.

ANP

Israël veroverde Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Het stadsdeel is later geannexeerd, een stap die internationaal niet is erkend. De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem tot de hoofdstad van hun eigen staat maken. De toekomst van de stad is een van de neteligste punten in het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Voor moslims is Jeruzalem de derde heilige stad, na Mekka en Medina.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in de krant dat de scherpe stijging het gevolg is van het besluit om de wettelijke status van duizenden inwoners van Oost-Jeruzalem te controleren. De meeste Palestijnen die hun verblijfsvergunning verloren, zouden er volgens het departement niet meer wonen.

Critici stellen dat Palestijnen snel hun woonvergunning verliezen, maar Israëli’s niet. Ook zouden bijvoorbeeld Palestijnen die in het buitenland gaan studeren, hun woonvergunning verliezen. Als een Palestijn eenmaal deze vergunning heeft verloren, is het voor hem bijna onmogelijk terug te keren naar Oost-Jeruzalem, ook voor familiebezoek. Israël wil het aantal Palestijnen in Oost-Jeruzalem beperken om te zorgen dat er een Joodse meerderheid blijft, menen de critici.

In een vertrouwelijk rapport stellen EU-diplomaten in Jeruzalem en Ramallah dat de status van de Palestijnse Autoriteit in Oost-Jeruzalem moet worden versterkt. Het document beschuldigt de Israëlische regering en de gemeente Jeruzalem ervan de demografische balans in Oost-Jeruzalem doelbewust te willen veranderen en het stadsdeel van de Westelijke Jordaanoever te willen scheiden.

De gemeente discrimineert de Palestijnse bewoners door hun bijna geen bouwvergunningen te geven, maar ook in zaken als gezondheidszorg, onderwijs en hygiëne. Ongeveer 35 procent van de inwoners van Jeruzalem is Palestijn, maar slechts 5 tot 10 procent van de gemeentebegroting gaat naar Palestijnse buurten, stelt het rapport waarop Haaretz de hand heeft gelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden