Palestijnen staken massaal wegens Orient House

De Palestijnse Autoriteit weigert met Israël te onderhandelen zolang het Orient House in Oost-Jeruzalem bezet blijft. In de Palestijnse gebieden werd maandag massaal gestaakt uit protest tegen de overname van het hoofdkwartier in Jeruzalem....

'Het is onmogelijk om over wat dan ook te praten voordat de Israëli's zich terugtrekken en de stappen die ze genomen hebben, ongedaan maken', zei Ahmed Q'reia, de voorzitter van de Palestijnse Wetgevende Raad. Hij sprak na een ontmoeting met de Amerikaanse gezant David Satterfield.

In Israël is afwijzend gereageerd op de Palestijnse eis. 'Dat is slechts een excuus om niet met ons te praten', zei de Israëlische minister Shlomo Ben-Ezri van de religieuze Shas-partij.

Premier Sharon heeft minister Peres van Buitenlandse Zaken juist toestemming gegeven om te proberen de contacten te herstellen. Peres zou gedreigd hebben uit de regering te stappen als hij de onderhandelingen niet mocht hervatten. Minister van Defensie Ben-Eliëzer van de Arbeidspartij zei echter niet te geloven dat er met Arafat onderhandeld kan worden.

De Palestijnse 'dag van woede' die gisteren was uitgeroepen om te protesteren tegen de Israëlische overname van Palestijnse kantoren in en rond Jeruzalem is relatief rustig verlopen. In de buurt van het Orient House kwam het tot botsingen tussen de politie en demonstranten. Tien mensen werden gearresteerd.

Terwijl de strijd om het Orient House voortwoedt, heeft Israël gisteren in Jeruzalem een gevoelige nederlaag geleden. De Grieks-Orthodoxe synode heeft bisschop Irineos gekozen als nieuwe patriarch, de leider van de kerk.

Irineos was één van de vijf kandidaten die eerder door Israël waren afgewezen als mogelijke orthodoxe patriarch. Dat zou zijn gebeurd vanwege 'veiligheidsredenen' en Israëlische 'belangen in Jeruzalem'. Het veto werd later weer ingetrokken.

Hoewel de kerk in Israël en de Palestijnse gebieden relatief weinig volgelingen heeft, is de rol van patriarch erg belangrijk vanwege het uitgebreide grondbezit. De vorige patriarch heeft veel kerkland geleast aan Israël, vooral in Jeruzalem.

Het wasgisteren ook onrustig in Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Daar woonden duizenden mensen de begrafenis bij van een 7-jarig Palestijns meisje dat een dag eerder was omgekomen. Zij zou tijdens een vuurgevecht tussen Israëlische soldaten en Palestijnen zijn gedood.

In het noorden van de Westoever hebben zich Israëlische troepen samengetrokken in de buurt van de stad Jenin. De daders van de twee recente zelfmoordaanslagen in Israël waren afkomstig uit die stad. Palestijnse bronnen zeggen te vrezen voor een wraakactie.

De Amerikaanse president Bush heeft Yasser Arafat opgeroepen meer te doen om het geweld te stoppen. Bush verwierp kritiek dat hij zich te afzijdig houdt in het conflict. 'Ik wil mensen eraan herinneren dat er ook bereidheid moet zijn; de mensen in het gebied moeten besluiten de terreur te staken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden