Palestijnen roepen op hulp niet stop te zetten

De islamistische Hamas heeft de internationale gemeenschap maandag opgeroepen de hulp aan de Palestijnse Autoriteit voort te zetten. ‘Wij vragen u deze boodschap te behandelen met een open blik en grote verantwoordelijkheid’, zei lijsttrekker Ismail Haniyeh....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Ook de Palestijnse president, Mahmoud Abbas, heeft de Europese Unie en de Verenigde Staten gevraagd de onmisbare financiële hulp niet te staken. ‘De Europese landen moeten begrijpen dat de Palestijnen deze hulp heel hard nodig hebben’, zei hij in Ramallah, na een bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Israëlische regering stelt voorlopig de maandelijkse overmaking uit van een kleine 40 miljoen euro aan btw en importbelasting die zij namens de Palestijnse Autoriteit int. De betaling is onderdeel van de douane-overeenkomst uit de Oslo-akkoorden. Abbas zei te hopen dat Israël van gedachten verandert. Als Israël het bedrag niet volgens schema op woensdag overmaakt, komt de betaling van de Palestijnse ambtenarensalarissen op donderdag in gevaar.

Hamas-lijsttrekker Haniyeh heeft de EU en de VS gevraagd niet meer te dreigen met stopzetting van de hulp. Het Westen moet volgens hem de keuze van de Palestijnse kiezers respecteren. In een zeldzame steunbetuiging heeft de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken maandag gezegd dat Hamas een kans moet krijgen zich te bewijzen.

‘Wij zijn bereid een open dialoog te voeren met het Kwartet’, zei lijsttrekker Haniyeh, doelend op de VS, de EU, de VN en Rusland. ‘Wij verzekeren u dat alle gelden zullen worden uitgegeven aan salarissen, verbetering van de levensomstandigheden en infrastructuur.’ Gevraagd naar ontwapening zei hij dat de EU de ‘Palestijnse realiteit’ moet begrijpen en geen eisen moet stellen ‘die het lijden van ons volk vergroten’.

President Abbas wil Hamas binnen twee weken vragen een regering te vormen. Hij is maandag vertrokken voor een korte reis naar Jordanië en Egypte, om de gevolgen van de verkiezingsoverwinning van Hamas te bespreken. Jordanië onderhoudt nauwelijks banden met de islamistische beweging, maar Egypte staat op goede voet met Hamas. Vermoedelijk ontmoet Abbas in Caïro Khaled Meshaal, de politiek leider van Hamas, die in Syrië woont.

Twee leden van de Qassam-brigaden, de gewapende tak van Hamas, zijn maandag gewond geraakt toen onbekenden – mogelijk Fatah-aanhangers – in de Gazastrook op hun auto schoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden