Palestijnen op rand van burgeroorlog

De Palestijnen bevinden zich op de rand van een burgeroorlog. De islamistische regeringspartij Hamas heeft vrijdag de top van aartsrivaal Fatah ervan beschuldigd een moordaanslag op premier Ismail Haniye te hebben beraamd. In Ramallah en Gaza-stad zijn bij schietpartijen meer dan dertig gewonden gevallen...

Van onze correspondent Alex Burghoorn

‘Wat een oorlog ontketen je, (president) Mahmoud Abbas, eerst tegen God en nu tegen Hamas’, hield Khalil al-Hayya, fractievoorzitter van Hamas, zo’n 70 duizend aanhangers in Gaza-stad voor. President Abbas, van Fatah, is al tien maanden verstrikt in een schier onverzoenbare machtsstrijd met de Hamas-regering.

Het konvooi van Haniye is donderdagavond laat door onbekenden beschoten, toen hij na veel vertraging de grens tussen Egypte en Gaza was overgestoken. Zelf bleef hij ongedeerd, maar een lijfwacht werd gedood. Zijn zoon en een naaste adviseur raakten gewond. Bij de grens patrouilleerde de presidentiële garde van Abbas.

Hamas heeft de sterkste Fatah-leider in de Gazastrook, Mohammed Dahlan, aangewezen als brein achter het complot tegen Haniye. ‘We weten wie het vuur heeft geopend en ze zullen hard worden gestraft’, zei minister van Buitenlandse Zaken Mahmoud Zahar. Saeb Erekat, adviseur van Abbas, heeft gezegd dat Hamas verantwoordelijk is voor al het letsel dat de Palestijnen wordt aangedaan.

De schietpartijen in Ramallah braken uit toen Fatah-getrouwe politieagenten op een menigte Hamas-aanhangers schoten. In Gaza-stad hebben Hamas-strijders een politiepost in de buurt van het huis van Dahlan aangevallen.

Premier Haniye sprak, omringd door vijftig lijfwachten, de massabijeenkomst in Gaza-stad toe. ‘Wij hebben ons bij Hamas aangesloten voor het martelaarschap, niet het ministerschap’, zei hij. De hoogste Hamas-leider, Khaled Meshaal, heeft de Palestijnen vanuit zijn ballingsoord Syrië opgeroepen een burgeroorlog te voorkomen.

President Abbas houdt zaterdag een televisierede waarin hij vermoedelijk nieuwe verkiezingen in het vooruitzicht stelt om de crisis te bezweren.

Gewapende aanhangers van de radicale Palestijnse Hamas rijden door de straten van Gaza Stad. Op meerdere plekken in de Palestijnse gebieden is het vrijdag tot heftige confrontaties gekomen tussen Hamas en de Fatah-beweging van president Abbas. (AFP) Beeld
Gewapende aanhangers van de radicale Palestijnse Hamas rijden door de straten van Gaza Stad. Op meerdere plekken in de Palestijnse gebieden is het vrijdag tot heftige confrontaties gekomen tussen Hamas en de Fatah-beweging van president Abbas. (AFP)
Ordetroepen van de regeringspartij Fatah komen vrijdag in Ramallah in gevecht met demonstranten van de radicale Hamas-beweging. Er zijn zeker dertig gewonden gevallen. (AFP) Beeld
Ordetroepen van de regeringspartij Fatah komen vrijdag in Ramallah in gevecht met demonstranten van de radicale Hamas-beweging. Er zijn zeker dertig gewonden gevallen. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden