Palestijnen ondergaan gemiste streefdatum gelaten

Onder een grote poster van Che Guevara drinkt Ali Jaradat hoofdschuddend een kopje zoete thee in zijn kantoor in het centrum van Ramallah....

Jaradat is een leider van de PFLP, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, de oppositie tegen de Palestijnse Autoriteit van Yasser Arafat. Hij vindt dat Arafat woensdag 13 september een uitgelezen kans heeft laten liggen om de vredesbesprekingen af te breken en de confrontatie aan te gaan met Israël. Het voor die dag beloofde vredesakoord is immers nog in geen velden of wegen te bekennen.

De meeste Palestijnen kunnen zich nauwelijks meer druk maken om weer een gemiste streefdatum. Afgelopen weekeinde besloot de Palestijnse Centrale Raad tijdens een bijeenkomst in Gaza om de datum van 13 september voor het uitroepen van een eigen staat los te laten. De onderhandelingen met Israël worden voor onbepaalde tijd voortgezet. Vandaag zouden beide partijen alweer besprekingen voeren met Amerikaanse bemiddelaars. Het is de tweede keer dat de tijdslimiet voor het bereiken van een eindregeling niet gehaald wordt. De oorspronkelijke Oslo-akkoorden liepen 4 mei vorig jaar af. De Palestijnse bevolking gaat niet meer de straat op voor dit soort gebroken beloftes.

'De apathie wordt aangemoedigd, dat komt de Palestijnse Autoriteit beter uit,' zegt Jaradat van het linkse Volksfront. Hij noemt Arafat en zijn entourage een elite die het vredesproces voor eigen gewin uitbuit en geen belang heeft bij een confrontatie met Israël. 'De leiders zeggen dat het volk de wil niet heeft om te vechten, maar dat is onzin,' meent Jaradat die zelf nog betrokken is geweest bij de intifadah, de Palestijnse volksopstand van eind jaren '80.

Een bankmedewerker die tijdens zijn lunchpauze een broodje shaorma eet in het centrum van Ramallah is er ook van overtuigd dat de bevolking woedend is. 'Maar niemand durft iets te doen want dan word je opgepakt. Weet je wel wat ze hier doen met mensen die het niet eens zijn met de leiders?' Hij blijft zelf dan ook het liefst anoniem. De woede en frustratie onder de Palestijnen geldt niet alleen de gemiste streefdatum, dat laat veel mensen koud, meent de bankmedewerker. Men is vooral wanhopig over de slechte omstandigheden in de Palestijnse gebieden, de voortdurende Israëlische aanwezigheid en het optreden van de eigen autoriteit.

Zowel in Israël als onder de Palestijnse leiders groeit het besef dat er snel een oplossing moet komen. De Israëlische stafchef, Shaul Mofaz, heeft opnieuw gewaarschuwd voor een geweldsuitbarsting in de Palestijnse gebieden als de huidige situatie voortduurt. Van Palestijnse kant heeft Marwan Barghouti, Fatah-leider op de Westelijke Jordaanoever, erkend dat de Palestijnse Autoriteit aan geloofwaardigheid inboet door het uitroepen van de eigen staat herhaaldelijk uit te stellen.

De militante Islamitische Hamas beweging denkt dan ook te kunnen profiteren van de gemiste streefdatum. 'De bevolking krijgt steeds beter in de gaten dat onze weg, de weg van de confrontatie, het enige alternatief is', zegt Ismail Abu Shanab, een Hamas-leider in Gaza. 'Verdere onderhandelingen zullen ook niets opleveren zolang Israël de steun heeft van de Amerikanen.' Hamas blijft voorstander van de gewapende strijd tegen Israël en hoopt ook de Palestijnse Autoriteit ervan te overtuigen die weg in te slaan, zegt Abu Shanab.

Ondanks de grote frustraties lijken veel Palestijnen momenteel weinig strijdlustig. Er heerst vooral een gevoel van onmacht. Israël wordt, vooral vanwege de Amerikaanse steun, gezien als oppermachtig.

Volgens Solyman al Qawasmi, een Palestijnse zakenman in Ramallah, vreest iedereen de confrontatie. 'Het is slecht voor de zaken, de mensen denken in de eerste plaats aan hun inkomen, aan het eten dat ze nodig hebben.'

Ali Jaradat van de PFLP beseft ook dat de mensen niet zomaar meer de straat op gaan. 'Het is ook een kwestie van leiderschap,' meent hij. Volgens Jaradat voelen de mensen zich gebruikt door de Palestijnse Autoriteit die af en toe heel even een drukmiddel nodig heeft in de onderhandelingen maar dan de protesten weer de kop indrukt. De oppositie moet echter ook de hand in eigen boezem steken, vindt Jaradat. 'Net als de Palestijnse Autoriteit zijn ook wij apathisch geworden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden