Palestijnen Libië dupe van vredesakkoord

Libië heeft opnieuw 1500 Palestijnen opdracht gegeven het land te verlaten. Berichten dat de volledige Palestijnse populatie in Libië, dertigduizend mensen, wordt uitgewezen werden woensdag door de Libische regering ontkend....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

CAIRO

De afgelopen maanden werden volgens VN-schattingen al enkele duizenden Palestijnen Libië uitgezet, als een protest van de Libische leider Kadhafi tegen de vredesonderhandelingen tussen Israël en de PLO.

Kadhafi is sterk tegen het akkoord met Israël. Hij neemt het PLO-leider Arafat bovendien kwalijk dat die bij de onderhandelingen daarover geen rekening heeft gehouden met de Palestijnen die na de stichting van de staat Israël het land ontvluchtten en niet over papieren beschikken waarmee ze kunnen terugkeren. Veel van de Palestijnen in Libië behoren tot die groep. Een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr omschreef Kadhafi's uitwijzingsbevel als 'een politiek spel', waarmee hij Arafat in problemen tracht te brengen.

VN-diplomaten zien in de gedwongen exodus een poging van de Libische leider om, middels het creëeren van een humanitaire crisis, de beperkingen van het Palestijnse zelfbestuur aan te tonen. Volgens het nieuwe akkoord blijft de grenscontrole in de autonome Palestijnse gebieden in handen van de Israëli's.

De groep Palestijnen die Libië moet verlaten zal worden ondergebracht in een kamp bij de grens tussen Libië en Egypte. Dat land heeft al aangekondigd dat het alleen Palestijnen van een transitvisum zal voorzien, die over papieren beschikken waarmee zij naar de Gazastrook, de westelijke Jordaanoever of Jordanië kunnen reizen. Eerder verklaarden Libanon en Jordanië dat uit Libië afkomstige Palestijnen niet welkom waren.

Woensdag arriveerde op de Westelijke Jordaanoever een groep van 171 Libische Palestijnen, op weg naar de Gazastrook. De groep, die voor de helft bestond uit kinderen onder de tien jaar, had enkele weken vastgezeten in Salloum, aan de Libisch-Egyptische grens, hoewel alle 171 beschikten over een verblijfsvergunning voor de Gazastrook. De Palestijnen ontkenden dat zij, zoals de Libische regering had gezegd, Libië vrijwillig hadden verlaten.

Het uitvoerend comité van de PLO kwam woensdag in Tunis bijeen om de situatie van de Palestijnen te bespreken. Het comité richtte een verzoek aan de leiders van de Arabische landen om bij Kadhafi te bemiddelen. Ook Yasser Arafat herhaalde woensdag zijn verzoek aan 'mijn broeder' Kadhafi om de uitwijzingen te beëindigen. Mogelijk houdt de Libische ontkenning van het bericht dat alle Palestijnen het land uitmoeten verband met geheime diplomatie van de kant van Egypte en de Arabische Liga.

Zondag had een hoge Libische regeringsfunctionaris gezegd dat alle Palestijnen in Libië een brief hadden ontvangen met daarin de opdracht het land binnen 48 uur te verlaten. Woensdag meldde het officiële persbureau JANA, zich beroepend op bronnen binnen het ministerie van Justitie, dat die informatie onjuist was.

Behalve honderden Palestijnen wees Kadhafi de afgelopen maanden ook duizenden Egyptenaren en ongeveer twintigduizend Soedanezen uit. De meesten van hen waren werkloze gastarbeiders. Gevreesd wordt dat de verslechterde economische situatie in Libië voor nog veel meer van de honderdduizenden buitenlanders uitwijzing tot gevolg zal hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden