Palestijnen kondigen jaar wapenstilstand af met Israël

De Palestijnen hebben aangekondigd een wapenstilstand met Israël te willen sluiten voor een jaar. De Palestijnse leiders willen de huidige intifada 'demilitariseren'....

De VS, Rusland, de VN en de Europese Unie (het 'kwartet') hadden vrijdag tot een onmiddellijk en volledig staakt-het-vuren opgeroepen in het Palestijns-Israëlisch conflict. Abu Mazen zei dat de Palestijnse Autoriteit oproept alle militaire acties te staken.

Als de Palestijnen van geweld afzien en de Israëli's geweld gebruiken 'ziet iedereen wie er schuldig is aan het voortduren van het conflict', aldus Abu Mazen. Hij kondigde de wapenstilstand aan na een bezoek aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov.

Deze waarschuwde tegen elke poging het 'stappenplan' van het kwartet te wijzigen. 'Het plan is voor de Israëli's en Palestijnen misschien niet geheel bevredigend, maar de essentie van dit compromis is dat het de weg naar een vreedzame regeling van het conflict opent', aldus Ivanov.

Premier Sharon heeft gisteren gezegd dat het stappenplan een honderdtal wijzigingen behoeft. Hij zei dat over Jeruzalem niet valt te onderhandelen en dat Israël het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen niet zal accepteren.

De Israëlische krant Haaretz meldt dat de Israëlische regering ook 'nieuwe en andere leiders' wil als voorwaarde voor erkenning van een Palestijnse staat. De VS, Rusland, de VN en de EU sturen aan op vrede tussen Israël en de Palestijnen, waarna in 2003 een voorlopige Palestijnse staat tot stand moet komen en in 2005 een definitieve.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.