nieuwsGaza

Palestijnen hebben een nieuw wapen: vliegers met molotovcocktails

Een van de machtigste legers ter wereld, het Israëlische, heeft geen adequaat antwoord op een nieuw primitief wapen van de Palestijnen: vliegers met molotovcocktails. De vliegers, die in Gaza worden opgelaten, hebben de afgelopen weken zo’n tweehonderd branden op het aangrenzende Israëlische grondgebied veroorzaakt.

Theo Koelé
Een vlieger met een molotovcocktail vliegt vlak bij de grens tussen Israël en de Gazastrook.  Beeld EPA
Een vlieger met een molotovcocktail vliegt vlak bij de grens tussen Israël en de Gazastrook.Beeld EPA

Vooral landbouwgrond en natuurgebied gingen in vlammen op, maar dinsdag ontstond een grote brand vlak bij een dorpje. Er zijn tot dusverre geen doden of gewonden gevallen. Wel kwamen dieren om het leven.

Vliegerterreur

Israël bestrijdt ‘de vliegerterreur’ met drones. Onbemande vliegtuigjes pogen de vliegers neer te halen boven Palestijnse grondgebied. Volgens de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman hebben Palestijnen in totaal zeshonderd ‘vliegeraanvallen’ uitgevoerd vanuit Gaza; vierhonderd keer konden vliegers onderschept worden. Niettemin slaagden Palestijnen erin branden te stichten die een schade van vele miljoenen euro’s aanrichtten.

De Gazaanse tactiek van de verschroeide aarde is een betrekkelijk nieuw fenomeen. Zo’n twee maanden geleden, toen de wekelijkse protesten van Palestijnen aan de grens met Israël begonnen, waren jongetjes al blij als hun vlieger in de kleuren van de Palestijnse vlag bij een gunstige wind over het grenshek vloog.

Israëlische brandweermannen proberen de branden, die door de molotovcocktails werden veroorzaakt, te blussen. Beeld EPA
Israëlische brandweermannen proberen de branden, die door de molotovcocktails werden veroorzaakt, te blussen.Beeld EPA

Wat begon als kinderspel, mondde uit in spelen met vuur. De vliegers, uitgerust met molotovcocktails, bleken een effectief wapen in handen van Palestijnen die al dan niet gelieerd zijn aan militante groeperingen als Hamas en Islamitische Jihad. Op veilige afstand van Israëlische scherpschutters en tanks aan de grens kunnen de vliegers worden opgelaten. Hebben ze eenmaal Israëlisch gebied bereikt, dan wordt het touw eenvoudigweg doorgeknipt.

Worden ze door de Israëliërs onderschept, dan storten ze neer op de kale, rotsachtig Palestijnse bodem waar ze nauwelijks schade kunnen aanrichten. Sommige Palestijnen moeten zich voelen zich als de Bijbelse David die het, met alleen een slinger een steen, opnam tegen de reus Goliath.

Vergelding

De militaire reus Israël dreigt evenwel naar zwaardere middelen te grijpen. Defensieminister Lieberman heeft Hamas en Islamitische Jihad deze week gedreigd met vergelding. ‘We zullen rekeningen vereffenen met alle terroristen die ons vanuit de Gazastrook aanvallen, op welke manier dan ook’. In het parlement gaan stemmen op om Gaza met tanks en troepen binnen te vallen. In dat geval dreigt een herhaling van de ‘zomeroorlog’ van 2014, toen aan Palestijnse zijde meer dan 2.200 doden vielen. Vorige week leek al even een nieuwe oorlog in zicht, toen tientallen raketten vanuit Gaza werden afgeschoten, en Israël stellingen van Hamas beschoot. Dankzij bemiddeling van Egypte keerde de rust terug, althans tijdelijk.

De protestacties in Gaza, vooral gericht tegen de Israëlische blokkade van de kustenclave, zijn nog niet voorbij. Bij die manifestaties, waaraan tienduizenden deelnamen, kwamen sinds eind maart 120 Palestijnen om, merendeels door gericht vuur. De woede over het Israëlische geweld werd afgelopen weekeinde aangewakkerd door het doodschieten van een jonge verpleegster.

Israël houdt er rekening mee dat komende vrijdag de protesten een hoogtepunt zullen bereiken. Het is de laatste vrijdag van de ramadan en valt samen met ‘Jeruzalemdag’ in Iran – sponsor van gewapende groepen in Gaza- , waarop traditioneel de roep klinkt om vernietiging van de staat Israël.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden