Palestijnen Gaza massaal naar Egypte

Hamas-leden hebben gaten geblazen in de afrasteringen rond de kleine Gazastrook. Hierop begonnen duizenden Palestijnen Egypte binnen te stromen.

ANP/AFP/EFE/DPA

Die bestiert de strook land sinds juni vorig jaar. Met zeker vijftien explosies langs de korte grens met Egypte maakten ze vijf openingen naar dat land. ‘Gaten in het getto’ constateerde een waarnemer terwijl duizenden Palestijnen Egypte begonnen binnen te stromen.

De Egyptische televisie berichtte woensdag dat agenten en grenswachters er vanaf zagen in te grijpen. Een bron bij de Egyptische veiligheidsdiensten zei in Cairo dat nog geen besluit is genomen wat met deze illegalen moet gebeuren.

De meesten lijken vooral erop uit te zijn in het Egyptische grensplaatsje Rafah primaire levensbehoeften in te slaan. Mogelijk keren ze naderhand terug. De Egyptenaren richten wel wegversperringen op in de Sinaï om te voorkomen dat de Palestijnen naar bijvoorbeeld Cairo stromen.

Gaza is door Israël van de buitenwereld afgesloten. Daardoor is grote schaarste ontstaan. Hamas had Egypte al diverse keren opgeroepen de grens te openen om de Israëlische blokkade te verlichten. Dinsdag slaagden tot twee keer toe groepen Palestijnen erin bij de officiële grensovergang van Rafah door het cordon van Egyptische agenten te breken. Daarbij werd volgens ooggetuigen geschoten en raakten tientallen Palestijnen gewond.

De straatarme en op voedselhulp aangewezen Gazastrook lijdt onder Israëlische aan- en invallen en onder de verregaande beperkingen die de joodse staat de Gazastrook heeft opgelegd na de terugtrekking van de Israëlische bezettingsmacht in 2005.

Onderdeel van de beperkingen is dat Israël feitelijk de grenzen controleert. Egypte mag formeel alleen de grens met de strook openen in overleg met Israël en Europese waarnemers. Die laatsten maakten zich in juni uit de voeten toen Hamas de macht in de Gazastrook overnam.

Israël heeft al lange tijd blokkades opgelegd aan de strook omdat het land vergeefs heeft geëist dat Palestijnse strijders ophouden hun projectielen vanuit de strook op Israël af te vuren. Donderdag werd de afgrendeling tot wanhoop van de bewoners van de Gazastrook compleet. In het weekeinde liet de stroomvoorziening het afweten. Onder internationale druk heeft Israël de wurggreep versoepeld en kon dinsdag de stroomvoorziening enigszins worden hersteld.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties schorste dinsdag spoedoverleg over de Israëlische blokkade van de Gazastrook tot woensdag. Volgens een diplomatieke bron stonden de VS tijdens een verhit debat lijnrecht tegenover de veertien andere leden van de raad. Die willen Israël veroordelen en Jeruzalem oproepen voor ‘ongehinderde toegang van humanitaire hulp aan het Palestijnse volk’ te zorgen. De Amerikaanse VN-ambassadeur Zalmay Khalilzad zei tegen journalisten dat de Libische ontwerptekst ‘onaanvaardbaar’ is omdat ‘hij niet rept over de raketaanvallen op onschuldige Israëli's’.

EU-voorzitter Slovenië eiste namens de unie in New York een einde aan alle gewelddaden. De EU had eerder de collectieve bestraffing van de anderhalf miljoen Palestijnen in de Gazastrook veroordeeld. Talrijke hulporganisaties inclusief het Rode Kruis waarschuwen voor dramatische gevolgen van het handhaven van de isolatie van de Gazastrook.

Met enkele explosies heeft Hamas in Gaza een grensmuur gesloopt. Honderden Palestijnen stroomden Egypte binnen vanuit de door Israël afgesloten Gazastrook. (AFP) Beeld
Met enkele explosies heeft Hamas in Gaza een grensmuur gesloopt. Honderden Palestijnen stroomden Egypte binnen vanuit de door Israël afgesloten Gazastrook. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden