Palestijnen en Israël willen voor 2009 een akkoord

Voor het einde van de regeertermijn van de Amerikaanse president Bush, in januari 2009, moet er een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord zijn....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

‘De drie partijen – de Amerikanen, Israëliërs en Palestijnen – dringen er vandaag bij elkaar op aan dat we een oplossing bereiken voor het einde van de ambtstermijn van Bush’, heeft Abbas maandag gezegd, na zijn gesprek met Rice. Olmert heeft zich zondag in gelijke bewoordingen uitgelaten.

De contouren van een tijdpad voor een hervatting van het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg tekenen zich zo steeds scherper af. De Midden-Oostentop die Bush ‘voor de herfst’ heeft uitgeschreven moeten onderhandelingen in gang zetten die binnen grofweg een jaar tot een akkoord leiden over de grenzen van een Palestijnse staat, de verdeling van Jeruzalem en een toekomstplan voor de miljoenen Palestijnse vluchtelingen.

Tegelijk met de onderhandelingen moeten de Palestijnen hun veiligheidsapparaat op de Westoever op orde krijgen en moet Israël ‘illegale buitenposten’ ontruimen. De stappen, ontleend aan de mislukte Routekaart naar Vrede van 2003, moeten het wederzijdse vertrouwen vergroten.

Met de intentieverklaring om er begin 2009 uit te zijn, lijkt Israël tegemoet te komen aan Palestijnse eisen voor een afgesproken tijdpad. Abbas mikte op mei 2008, maar dat was te snel voor Olmert. Wel wil de Israëlische premier voordeel halen uit de opvattingen van Bush, die gunstig zijn voor Israël. Bush zei in 2004 dat Israël de grootste nederzettingen op de bezette Westoever mag behouden.

Het optimisme van Abbas en Rice ten spijt verloopt het inleidende overleg tussen de Israëli’s en Palestijnen nog altijd stroef. De gesprekken betreffen de verklaring die als aftrap dient van de onderhandelingen. De Palestijnen willen dat de tekst zo concreet mogelijk beschrijft wat het einddoel is, terwijl de Israëli’s vage bewoordingen willen. Het heeft het vaststellen van een datum voor de top nog verhinderd. ‘Voor het eind van het jaar’, zei Rice maandag. De beoogde plek is Annapolis, vlakbij Washington.

Het Israëlisch-Palestijnse vredesproces is vastgelopen in 2001, in de slotweken van het presidentschap van Bill Clinton. Na het fiasco van de Camp David-onderhandelingen heeft Bush de kwestie jarenlang links laten liggen. Maar de Amerikaanse betrokkenheid is gestaag toegenomen sinds de oorlog in Irak is uitgelopen op groot gezichtsverlies voor Amerika.

De diplomatieke inspanningen leiden ertoe dat de extreme vleugels aan Israëlische en Palestijnse zijde zich beginnen te roeren. De Palestijnse Hamas-leider Khaled Meshaal verklaarde maandag dat de Midden-Oostentop ‘een dekmantel is voor een aankomende Amerikaanse oorlog tegen Iran’.

De rechts-extremistische beweging in Israël heeft in Jeruzalem posters verspreid met president Shimon Peres verkleed als Arabier. De afbeelding herinnert sterk aan beschimpingen die premier Yitzhak Rabin ten deel vielen in 1995, vlak voor hij door een Joodse terrorist werd vermoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden