Palestijnen en Israël eens over gevangenen

Israël en de Palestijnen zijn het gisteravond laat eindelijk eens geworden over de vrijlating van honderden Palestijnse gevangenen. Daarmee is de weg vrijgekomen voor de ondertekening van een nieuw vredesakkoord....

Van onze correspondent

De afgelopen dagen was de ondertekening van het akkoord onzeker. Indicatief voor die onzekerheid was het ontslag gisteren van de belangrijkste Palestijnse onderhandelaar, Erekat.

Het akkoord is te danken aan de hevige inspanningen van de Egyptische president Mubarak en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright, die op bezoek is in het Midden-Oosten.

Volgens de Israëlische regering worden in totaal 'ongeveer 350' Palestijnen op vrije voeten gesteld. Arafat en de zijnen hadden de vrijlating van vierhonderd gevangenen geëist.

De operatie zal in twee maanden worden uitgevoerd, waarna wellicht nog meer Palestijnen op vrije voeten komen. Het is nog onduidelijk welke 'politieke gevangenen' (zoals de Palestijnen zeggen) danwel 'veiligheidsgevangenen' (de Israëlische benaming) hun cel mogen verlaten. Leden van Hamas en de Islamitische Jihad komen niet in aanmerking.

De overeenkomst die vandaag moet worden gesloten, is een aangepaste versie van het Wye-akkoord van oktober 1998. Toen werd de vrijlating van gevangenen door beide partijen niet zwart op wit geregeld. Centraal in 'Wye' staat de terugtrekking van Israëlische troepen van de Westoever.

Arafat zei gisteren nog garanties van de Amerikanen te willen, opdat Israël niet aan 'verplichtingen ontsnapt'. Aangenomen wordt dat hij de handen vrij wil hebben om een eigen staat uit te roepen, als komende onderhandelingen over een definitieve vredesregeling met Israël niet binnen een jaar tot resultaat leiden.

In die besprekingen komen de status van Jeruzalem aan de orde, evenals de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat, de terugkeer van Palestijnen die in Israëlisch-Arabische oorlogen verdreven werden, het lot van joodse nederzettingen in (toekomstig) Palestijns gebied, en het beheer over de schaarse waterbronnen.

Albright reist dit weekeinde ook naar Syrië om vredesberaad tussen dat land en Israël op gang te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden