Palestijnen dringen aan op sancties voor Israël

Palestijnse vertegenwoordigers bij de Verenigde Naties hebben woensdag aangedrongen op sancties tegen Israël in verband met het Gaza-offensief van begin dit jaar. Zij waarschuwden dat de geloofwaardigheid van de VN en de mensenrechten op het spel staat. De eis werd ingediend naar aanleiding van een rapport van een VN-commissie onder leiding van de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone.

AP

Israël heeft de conclusies van het rapport afgewezen. Het noemt het rapport ‘eenzijdig, bevooroordeeld en daarom verkeerd’. In het rapport wordt zowel het Israëlische leger als Hamas van oorlogsmisdaden en mogelijk misdaden tegen de menselijkheid beschuldigd.

De zitting van de Veiligheidsraad werd geopend door de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad Al-Malki en de Israëlische ambassadeur Gabriela Shalev. Al-Malki zei dat door ‘de wilde Israëlische militaire agressie’ duizenden woningen, scholen, moskeeën, bedrijven en landbouwfaciliteiten zijn vernield. Hij sprak van ‘een arrogante minachting voor mensenlevens’ en riep de internationale gemeenschap op wakker te worden en de zaak van de mensenrechten niet in de steek te laten.

Shalev stelde dat het rapport ‘terrorisme legitimeert en bevordert’. Zij voerde aan dat het rapport Israël het recht ontzegt zijn burgers te verdedigen en terroristen toestaat burgers als menselijk schild te misbruiken. Zij wees er op dat Hamas zeker 12 duizend raketten op Israëlische burgers afvuurde.

De commissie-Goldstone beveelt de Veiligheidsraad aan van beide partijen binnen drie maanden een geloofwaardig onderzoek te eisen. Als de partijen dit weigeren dient de Veiligheidsraad het rapport voor te leggen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Diplomaten wijzen er op dat zo’n ontwikkeling weinig waarschijnlijk is, aangezien de Verenigde Staten in de Veiligheidsraad vetorecht hebben. Washington zegt dat het rapport behoort te worden behandeld in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Bij het Israëlische offensief in Gaza vielen aan Palestijnse zijde ongeveer 1.400 doden. Aan Israëlische zijde vielen 13 dodelijke slachtoffers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden