Palestijn weigert al honderd dagen te eten

Akram Rikhawi, een 39-jarige Palestijn in Israëlische gevangenschap, vestigde het afgelopen weekeinde een triest record: al meer dan honderd dagen weigert hij te eten. Nog nooit hield een Palestijn het in gevangenschap zo lang uit zonder voedsel.

JERUZALEM - Volgens zijn advocaten is het met de lichamelijke gesteldheid van Rikhawi bijzonder slecht gesteld. Veel lichaamsfuncties werken niet langer.

De man begon zijn hongerstaking in april samen met honderden andere Palestijnse gevangenen. Toen die deels hun zin kregen (meer bezoek en een eind aan de eenzame opsluiting), ging Rikhawa echter door. Hij eist, vanwege zijn slechte gezondheid, eerder te worden vrijgelaten.

De man uit Gaza, vader van acht kinderen, zit sinds 2004 een gevangenisstraf van negen jaar uit. Hij zou volgens de Israëlische geheime dienst Shin Bet zelfmoordterroristen hebben geholpen. Ook zou hij plannen hebben gehad om Israëlische soldaten te doden. Tijdens zijn proces ontkende hij alle aanklachten.

'Hij is erg verzwakt', zegt Anat Litvin van Physicians for Human Rights-Israel. 'Er rest hem niet veel tijd meer.' Volgen Sivan Weizman, woordvoerster van de Israëlische gevangenisdienst, verkeert Rikwaki 'niet in onmiddellijk levensgevaar'. Ze zegt dat haar dienst er alles aan doet 'om hem in leven te houden'.

Onlangs kwam een andere Palestijnse gevangene vrij na een langdurige hongerstaking. Voetballer Mohammed Sarsak weigerde te eten omdat de Israëliërs hem al drie jaar vasthielden zonder een aanklacht tegen hem in te dienen.

Sarsak was in 2009 vanuit Gaza op weg naar een wedstrijd op de Westoever, toen hij werd opgepakt. Hij werd vervolgens onder 'administratieve detentie', geplaatst, een regel waarbij Israël Palestijnen gedurende zes maanden kan vastzetten zonder dat er een aanklacht wordt ingediend. Deze 'administratieve detentie', een wet uit de Britse koloniale tijd, kan steeds opnieuw met zes maanden worden verlengd.

Sarsaks hongerstaking had succes. Hij werd onlangs als een held in Gaza ontvangen. Sarsak woont daar in Rafah vlakbij de familie van Rikhawa.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden