Palestijn schiet drie Israëliërs dood in nederzetting op Westelijke Jordaanoever

Een Palestijnse schutter heeft drie Israëliërs gedood in de Joodse nederzetting Har Adar op de Westelijke Jordaanoever. Een vierde raakte zwaar gewond, aldus de Israëlische grenspolitie. De schutter werd neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen. De Israëlische doden zijn een lid van de grenspolitie en twee bewakers. Hamas juichte de aanval vlakbij Jeruzalem meteen toe.

Redactie
De ingang van de nederzetting. Beeld EPA
De ingang van de nederzetting.Beeld EPA

Volgens de radicale Palestijnse beweging past de aanslag in de strijd van de Palestijnen om de annexatie van Jeruzalem door Israël ongedaan te maken.

'De aanval bij Jeruzalem is een nieuw hoofdstuk in de intifada', aldus Hamas in een verklaring. 'Het onderstreept nog eens dat alle pogingen om de stad Joods te maken, zijn mislukt. Jeruzalem is Arabisch. De bewoners en de jeugd zullen alles doen, met hun bloed, om de stad te behouden.'

Hamas eiste de aanval echter niet op. Sinds de Palestijnen twee jaar geleden met hun reeks aanvallen begonnen, gewapend voornamelijk met messen, is het niet vaak voorgekomen dat zoveel doden tegelijk aan Israëlische kant vielen. Vrijwel alle aanvallen werden gepleegd door Palestijnen die in hun eentje opereerden en geen lid waren van de Palestijnse organisaties.

Volgens ooggetuigen probeerde de schutter de nederzetting binnen te glippen in het kielzog van een groep Palestijnse arbeiders die in de nederzetting werkt. De grenspolitie bevestigde dat de schutter zich voordeed als arbeider. Hij werd bij de poort van een achteringang tegengehouden omdat hij de aandacht trok. Nadat hij zijn handwapen trok, ontstond een schotenwisseling. De Palestijn schoot de Israëliërs vervolgens van dichtbij dood.

Afgesloten

De schutter is volgens Israëlische media een 37-jarige inwoner van het dorp Beit Surik. Hij zou niet eerder betrokken zijn geweest bij gewelddadige incidenten op de Westbank. Na de schietpartij sloten het leger en de grenspolitie Beit Surik hermetisch af van de buitenwereld.

De Israëlische president Rivlin noemde de aanval een 'wrede terreurdaad'. Rivlin: 'Wij zullen alle daders van terreuraanslagen en hun aanhangers opsporen.' De Palestijnse aanvallen zijn de afgelopen maanden flink afgenomen. Het leger en de grenspolitie maakten zich echter de laatste tijd op voor een nieuwe golf van aanvallen rond de Tishrei-feestdagen. Rond deze tijd, twee jaar geleden, begonnen de Palestijnse aanslagen.

Sinds 2015 zijn er vijftig Israëliërs en vijf buitenlanders omgekomen bij soortgelijke aanvallen van Palestijnen. Aan Palestijnse kant vielen 255 doden. Volgens Israël waren de meeste van hen Palestijnen en Israëlische Arabieren die met messen Israëliërs te lijf gingen. De rest werd gedood bij botsingen met het leger.

Verbetering: in een eerdere versie van dit bericht stond: De schutter werd gedood en overleed later aan zijn verwondingen. Dat moest natuurlijk zijn: De schutter werd neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen

Kogelgaten in een ruit van een veiligheidspost na de schietpartij. Beeld AFP
Kogelgaten in een ruit van een veiligheidspost na de schietpartij.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden