Palenpest is over heel Nederland verspreid

Geen enkele gemeente met woningen op houten funderingspalen blijft gevrijwaard van de palenpest die funderingen aantast. Uit een niet gepubliceerd rapport van het ministerie van Volkshuisvesting blijkt dat in alle gemeenten de grenen heipalen door bacteriën worden aangevreten....

Gespecialiseerde bureaus die aan het rapport hebben meegewerkt, stellen dat ruim de helft van de grenen palen reeds ernstig is beschadigd. De palenpest is al in Haarlem, Zaanstad en Gouda op grote schaal aangetoond. De herstelkosten bedragen ongeveer zeventigduizend gulden per woning. Meestal moeten de huiseigenaren de schade zelf betalen.

In Nederland staan ongeveer een miljoen huizen op palen. Directeur P. den Nijs van Wareco in Diemen, een van de door het ministerie van Volkshuisvesting geraadpleegde adviesbureaus, zegt dat het gebruik van grenen per regio verschilt.

In het ene gebied staat 10 procent van de woningen op grenen, in het andere 95 procent. Op grond daarvan schat hij dat de palenpest zich onder vijfhonderdduizend huizen kan voordoen. Den Nijs: 'Het is niet meer de vraag of de bacterie in een gemeente aanwezig is. De vraag is: in welke mate.'

Bacteriën van de pseudomonasstam gedijen uitsluitend op grenenhout. Ze doen er veertig tot zeventig jaar over om grenenhouten palen onder de huizen weg te vreten. Het proces is niet te stoppen. Pseudomonas doet het ook goed onder water. Zonder dat er sprake is van een verlaagde grondwaterstand die hout ook doet rotten, kunnen de bacteriën de palen in de volle lengte aantasten. Tot de jaren zestig is grenenhout voor funderingen gebruikt.

Het is lastig om de precieze omvang van de problematiek in kaart te brengen. Bij funderingsproblemen werd nooit gekeken naar de houtsoort. Dat gebeurt pas sinds twee jaar, na een grootschalig funderingsonderzoek in Haarlem. Hierbij bleken zevenhonderd van de duizend onderzochte woningen door de bacterie aangevreten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.