Paleisje voor projectontwikkelaar omstreden

Een zelfgebouwd paleisje in het chique Amsterdam-Oud Zuid. Velen wensen het, slechts weinigen krijgen het voor elkaar. Soms lukt het met contacten in de bouwwereld en een klungelend lokaal bestuur....

In een rustige straat in Oud Zuid begint binnenkort mischien de bouw van zijn woonhuis. Een schooltje wordt gesloopt en er komt een optrekje van enige honderden vierkante meters voor in de plaats. De aanvraag voor de vergunningen stond onlangs in het lokale huis-aan-huisblad. De gang van zaken is vreemd.

Immers de buren, een montessorischool, willen het buurpand met de bestemming school graag hebben. Het beleid in Amsterdam is dat scholen alleen kunnen veranderen in woningen als geen enkele school de lokalen wil hebben. De montessorischool heeft bezwaar aangetekend tegen het verlenen van de vergunningen.

Een onhandig opererende lokale overheid heeft Bakker een handje geholpen om zijn woonwens te realiseren. Al eerder profiteerde hij van dergelijk gehannes. Een paar jaar geleden incasseerde hij een schadeclaim van 5,8 miljoen, omdat er ineens een tennispark kwam voor appartementen die hij had gebouwd en die daardoor in waarde zouden dalen.

Het verhaal begint met bouwer Amstelland, waarmee Bakker als huismakelaar voor Amsterdam een nauwe relatie onderhoudt. Amstelland sloot enige jaren terug een overeenkomst met de gemeente. Scholen veranderden van eigenaar en Amstelland kreeg een vestiging van het Ignatiuslyceum in Oud Zuid (hoofdgebouw en dependance) om er huizen te bouwen. De bestemming van de grond moet veranderen in wonen, maar dat komt goed, beloofde de centrale stad.

Het kwam niet goed. Het stadsdeel, dat de bestemming van de grond moet wijzigen, werkte niet mee. Ook de buurt wilde het schoolgebouw niet kwijt. The British School had interesse. Er begonnen onderhandelingen waarbij Amstelland schadeloos gesteld werd. Elders mag de firma met voorrang woningen bouwen.

De dependance viel buiten de overeenkomst. The British School had die niet nodig. Bakker komt in het verhaal, want de bouwgigant kon niks met zo'n lapje grond. De makelaar kocht het pand en zette architect S. Soeters aan het werk. Die is klaar en het wachten is op de vergunningen.

Voorzitter G. de Visser van stadsdeel Oud Zuid vindt niet dat het iets fout heeft gedaan. 'Er zijn toezeggingen gedaan door de centrale stad en wij moeten dat oplossen.' De centrale stad kaatst de bal terug. Wethouder D. Stadig: 'Het stadsdeel heeft toegezegd dat Amstelland kon bouwen en dat kon het niet nakomen.'

Of het paleisje van Bakker wordt gebouwd, is onzeker. De bestemming van het stukje grond moet veranderen van school in wonen en dat gaat niet zo maar. 'Voor we dat doen, kijken we of er een school behoefte heeft aan het gebouw. Zo nee dan kijken we naar een andere maatschappelijke functie. Pas dan veranderen we de bestemming', zegt De Visser.

Het bestuur van de montessorischool hoopt op die manier het woonhuis tegen te houden. De belangstelling voor het gebouw is kenbaar gemaakt in een brief aan de onderwijswethouder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden