Paleis Soestdijk langer open

Paleis Soestdijk blijft langer open dan gepland. Een besluit over de toekomstige bestemming van het gebouw wordt overgelaten aan een nieuw kabinet.

Van onze verslaggever

Dat heeft demissionair minister Eimert van Middelkoop, verantwoordelijk voor de Rijksgebouwendienst, dinsdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot uiterlijk eind dit jaar kunnen bezoekers nog rondleidingen krijgen in het paleis, waar tot hun dood in 2004 koningin Juliana en prins Bernhard woonden. Het paleis is sinds 1971 eigendom van de staat. In 2011 zijn het paleis en omliggende tuinen beperkt open, onder meer voor culturele evenementen, zoals een openluchtopera volgende zomer.

Oorspronkelijk was afgesproken voor het eind van dit jaar een kabinetsbeslissing te nemen over de herbestemming van Soestdijk. Het paleis lijdt aan achterstallig onderhoud. Gelet op de financiële crisis – met renovatie, restauratie en onderhoud is meer dan 100 miljoen euro gemoeid – heeft de minister nu besloten aan een nieuw kabinet over te laten wat de beste toekomstige optie is voor Soestdijk.

Uitgangspunt is dat het paleis eigendom blijft van de staat, maar met commerciële partijen zal worden beheerd. Zo’n publiek-private samenwerking moet tussen 2011 tot 2014 vorm krijgen. Een luxe hotel, golfresort of appartementencomplex zal Soestdijk niet worden, schrijft Van Middelkoop. Mogelijk wordt het paleis ondergebracht in een stichting.

Soestdijk is zeer populair bij de Nederlanders. In de drie jaar dat het open is, trok het ruim 430 duizend bezoekers. Dit ondanks de beperkte toegankelijkheid van paleis en park.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden