Paksoi
Op een of andere manier liggen sommige groentes voor de hand en andere niet. Als er bij ons snel moet worden gekookt, is gebakken courgette steevast de eerste keus en gekookte broccoli de tweede....
Snijd de onderkant van de paksoi af, haal de stengels los, was ze en dep ze droog. Snijd stengels en bladgroen in reepjes. Zorg dat alle andere ingrediënten schoongemaakt en gesneden klaar liggen. Verhit de olie in een wok en roerbak op hoog vuur de wortel, knoflook, gember en rode peper 4 minuten. Voeg paksoi en lente-uitjes toe en roerbak ze 3 minuten mee. Warm dan kort garnalen en taugé mee en breng op smaak met sojasaus, peper en zout. Eet deze wokgroenten met (al of niet meegebakken) gekookte mie.
In de kookboeken thuis vonden we het ene na het andere roerbakrecept. Met één uitzondering: Stamp- en stoofpotten van Hennie Franssen-Seebregts en Chantel Veer (Tirion, ISBN 90-5121-897-4). Kerrie-paksoi met een notenkorst, voor 4 personen: 1 kilo aardappelen, geschild en in stukken; 2 grote struiken paksoi, schoongemaakt en in reepjes; 2 rode uien in ringen; boter; 2 theelepels kerriepoeder;1 dl melk; zout en versgemalen peper; 50 gram grof gehakte hazelnoten (neem witte ongebrande, anders wordt het gerecht bitter); 50 gram geraspte oude kaas; 1,5 deciliter crème fraîche.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de aardappelen in weinig water met zout gaar. Verhit de boter in een flinke pan en fruit hierin ui en kerriepoeder 5 minuten. Schep de paksoi erdoor en fruit die 5 minuten mee. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn. Schep het paksoi-uimengsel met het bakvet erdoor en maak de stamppot smeuïg met een scheut hete melk. Pittig op smaak maken met zout en peper en overdoen in een grote ingevette ovenschaal.
Roer de noten met de geraspte kaas, crème fraîche en zonodig wat melk door elkaar. Verdeel dit mengsel over de paksoischotel en zet die een minuut of 20 in de oven; het korstje moet mooi goudbruin zijn.